Image
bruce.jpg

Spinone

Käyttötarkoitus

Spinone on Italiasta kotoisin oleva monipuolinen metsästyskoirarotu. Se on ensisijaisesti kanalintujen metsästykseen jalostettu seisova lintukoira, mutta sitä käytetään myös noutavana koirana vesilintu- ja kyyhkyjahdissa sekä jonkin verran myös jänisjahdissa. Haavoittuneen riistan jäljityksessä spinone on erittäin hyvän vainunsa ansiosta erinomainen apulainen.

Luonne ja käyttäytyminen

Luonteeltaan spinone on avoin, aktiivinen, sosiaalinen ja ystävällinen. Miellyttämishaluisena spinone on suhteellisen helppo kouluttaa, ja sosiaalisen luonteen vuoksi se tulee hyvin toimeen muiden koirien ja perheen lasten kanssa. Miellyttämishaluisesta luonteestaan huolimatta se vaatii kuitenkin hyvän perustottelevaisuuskoulutuksen. Aktiivisena koirana se vaatii paljon liikuntaa ja tekemistä, joten rotua harkitsevien on hyvä miettiä tarkoin, onko heillä mahdollisuus näitä tarpeita tyydyttää. Saadessaan riittävästi virikkeitä ja päästessään toteuttamaan luontaisia viettejään, spinone on kotioloissa mitä miellyttävin perheenjäsen.

Yleisimmät asiat terveydestä

Yleisesti ottaen rodun terveyttä voidaan pitää hyvänä. Rodussa esiintyy jonkin verran epilepsiaa ja satunnaisesti vatsalaukunkiertymää ja allergiaa. Satunnaisesti rodussa esiintyvää lonkka- ja kyynärniveldysplasiaa ehkäistään jalostuksessa Kennelliiton PEVISA-ohjelman avulla.

Turkinhoito

Spinonella on paksu nahka sekä pohjavillaton karkea, vettä ja likaa hylkivä karvapeite, joka suojaa sitä hyvin raapivia risuja vastaan sekä pitää koiran lämpimänä sen uidessa ja kylmillä talvikeleillä. Karkea karva siistitään nyppimällä 1-2 kertaa vuodessa, muuten turkinhoidoksi riittää harjaus sekä pesu tarvittaessa.

Millaiselle ihmiselle rotu sopii

Omimmillaan rotu on päästessään toteuttamaan alkuperäistä käyttötarkoitusta, kanalintujen metsästystä. Tästä syystä rotu sopii ensisijaisesti metsästystä ja ulkoilmaelämää harrastaville.

Teksti: Saksanseisojakerho

Koko
Seurallisuus
Liikunnallisuus
Turkin vaativuus