Image
tuomaritseisonta-2.jpg

Kingcharlesinspanieli

Käyttötarkoitus

Kingcharlesinspanielin alkuperä on tuntematon mutta oletetaan, että se periytyy samoista alkulähteistä kuin muutkin mannermaiset ja englantilaiset kääpiöspanielit. Tuhatkaksisataa luvulta lähtien on Vanhojen Mestareiden maalauksissa nähtävissä pieniä kääpiökoiria, joiden tiedetään kulkeutuneen kauppalaivojen ja Silkkitien kauppiaiden matkassa Kaukoidästä Eurooppaan.  Tämän tyyppiset koirat olivat erittäin suosittuja kuninkaallisten ja aatelisten joukossa ja koirat levisivät kuningashuoneesta toiseen lahjoina. Englannissa 1600- luvulla eläneet Kaarle I ja II antoivat rodulle nimensä. Kuningatar Victorian aikana 1800 – luvulla kääpiöspanieleista eriytyi kaksi tänäpäivänä tunnettua rotua, kingcharlesinspanieli ja cavalierkingcharlesinspanieli. Ensimainittuihin sekoittui mopsia ja pekingeesiä ja syntyi kupolipäinen, hyvin lyhyt kuonoinen, rungoltaan neliömäinen ”Kingcalle”.

Luonne ja käyttäytyminen

Näiden rotujen myötä selittyy myös kingcallejen itämaisia vaikutteita omaava luonne. Kingcalle on yleensä yhteen perheenjäseneen syvästi kiintyvä koira, joka voi suhtautua varautuneesti vieraisiin ihmisiin. Jos se saa omaehtoisesti tutustua vieraisiin, niin ongelmia ei tule, mutta pakottamalla kaveria siitä ei saa.  Kingcharlesinspanieli on reipas ja iloinen, pieni seurakoira, joka osallistuu täysillä omistajansa elämään. Kasvattajalla on suuri vastuu hoitaa pennun oikeanlainen tutustuttaminen pentulaatikon ulkopuoliseen maailmaan, ihmisiin ja muihin koiriin, sekä kodin normaaleihin ääniin. Kennelkoiraksi rotu ei sovi, mutta tulee hyvin toimeen perheen mahdollisten muiden koirien kanssa.

Yleisimmät asiat terveydestä

Rodun perinteisenä terveysongelmana pidetään patella luksaatiota. Rodussa esiintyy jonkin verran sydämen vajaatoimintaa ja joitakin silmäsairauksia. Vakavammista sairauksista mainittakoon epilepsia ja syringomyelia, joita kuitenkin esiintyy vähän. Sensijaan rodussa silloin tällöin esiintyvä keskimmäisten kynsien ja päkiöiden yhteenkasvaminen ei ole sairaus vaan geneettinen perimä 1600 – luvulla eläneeltä ranskalaiselta, jo sukupuuttoon kuolleelta, vesispanielilta. Rotu on ollut häntätypistetty 150 v ajan ja nyt pitkähäntäisillä ( rodussa syntyy luonnontöpöstä täyspitkään häntään ) hyvin yleisesti esiintyvät häntämutkat juontavat juurensa 1800 – luvun rotusekoituksiin mopsien ja pekingeesien kanssa.

Rotu on harvinainen maailmanlaajuisesti mikä vaikeuttaa sopivan jalostusmateriaalin löytämistä. Kansainvälisellä yhteistyöllä on ratkaiseva merkitys rodun eteenpäin viennissä.  Suomessa kingcharlesinspanieleita on ollut 1900 luvun alusta alkaen. Välillä kanta on hiipunut ja lähes hävinnyt. Nykyään pieni joukko rodulle uskollisia ja omistautuneita kasvattajia on saanut kannan elpymään ja kiinnostuksen rotua kohtaan kasvamaan. Vuonna 1974 perustettu Kingcharlesinspanieli Yhdistys ry toimii Suomen Kääpiökoirayhdistyksen alaisuudessa. Yhdistys kannustaa jäseniään vapaaehtoisuuden pohjalta terveystarkistamaan koiransa ja tämä on tuottanut hyvin tulosta.
Yhdistyksen vuotuinen Pääerikoisnäyttely järjestetään SKKY’n Erikoisnäyttelyn yhteydessä elokuisin Helsingin Kaivopuistossa.

Teksti ja kuvat: Kingcharlesinspanieli ry

Koko
Seurallisuus
Liikunnallisuus
Turkin vaativuus