Image
316-yorkshirenterrieri_3-2.jpg

Yorkshirenterrieri

13 pentua

Käyttötarkoitus

Yorkshirenterrieri on alkujaan skotlantilaista alkuperää oleva pitkäkarvainen kääpiöterrieri. Se jalostettiin 1800-luvulla pyydystämään rottia. Rotu on jalostettu yhdistelemällä useita pieniä terrierirotuja. Yorkit noteerattiin ensi kerran omaksi rodukseen vuonna 1886 ja nykyinen nimi hyväksyttiin vuonna 1870. Sitä ennen se oli vain yksi muoto skotlantilaisista terriereistä. Ensimmäiset yorkshirenterrierit tuotiin Suomeen Englannista vuonna 1930, mutta sittemmin tämä kanta hävisi. Kasvatustyö alkoi uudelleen 1960-luvun alussa, ja nykyisin rotu on saavuttanut vakiintuneen aseman lemmikkikoirana. Yorkshirenterrieri on maailman toiseksi pienin koirarotu chihuahuan jälkeen.

Luonne ja käyttäytyminen

Moni yorkshirenterrieri on tänä päivänä säilyttänyt alkuperäisen rottavietin, joten suloisessa rusettipäässä saattaa piillä myös pieni ja ketterä saalistaja. Yleinen käsite pienestä sylikoirasta voi yllättää, sillä seurallisen olemuksensa lisäksi siinä on myös aimo annos alkuperäistä ja terhakkaa terrieriä. ”Haastava, rakastava ja aina valmis pitämää hauskaa” kuvaa hyvin pienen terrierimme ominaisuuksia.

Yleisimmät asiat terveydestä

Yorkshirenterrieri on suhteellisen terve ja pitkäikäinen rotu. Rodussa esiintyy kuitenkin jonkin verran kääpiöroduille tyypillisiä vikoja, kuten patella luksaatiota eli polviumpion sijoiltaan menoa. Lievänä patella luksaatio ei yleensä haittaa koiran normaalia elämää, mutta vaikeimmat tapaukset saatetaan joskus joutua hoitamaan kirurgisesti.

Trakeakollapsi on yorkshirenterrierillä suhteellisen yleisesti esiintyvä henkitorven rakenneheikkous, joka ilmenee usein vanhoilla tai vanhenevilla koirilla.

Silmäsairauksista on rodussa suhteellisen vähän tietoa, sillä niitä ei ole tutkittu.

Turkinhoito

Yorkshirenterrierillä on pitkä, silkkinen karvapeite, joka laskeutuu suorana ja sileänä maahan saakka. Pitkä aluskarvaton turkki vaatii säännöllistä hoitoa, mutta lyhyenä se on erittäin helppohoitoinen. Yorkshirenterrieristä ei lähde karvaa.

Millaiselle ihmiselle rotu sopii

Rotu sopii kaikenlaisille ihmisille ja pienen kokonsa vuoksi se soveltuu erinomaisesti myös kaupunkiolosuhteisiin. Vaikka pienen koiran liikunnan tarve ei ole suuri verrattuna isompiin rotuihin, saa siitä halutessaan myös reippaan lenkkikaverin. Yorkshirenterrieri sopii myös ensimmäiseksi koiraksi. Terrierimäisen luonteensa vuoksi, ja pienestä koostaan huolimatta, yorkshirenterrieri tarvitsee hyvän kotikasvatuksen ja peruskoulutuksen.

Muuta

Rodun sisällä on jonkin verran kokovaihtelua rotumääritelmän mukaisen maksimikoon ollessa kuitenkin 3,2 kg.

Teksti ja kuvat: Yorkshirenterrieri Ry

Koko
Seurallisuus
Liikunnallisuus
Turkin vaativuus

Saatavilla olevat pentueet

yorkshirenterrieri

Kennel Kasvattaja(t) Kotipaikka Pennut Syntynyt Luovutus Hinta Rotuyhdistys
MAGIC MINIDOG TOIVANEN MARKKU AKAA 1 naaras 28.01.2023 04.04.2023 2700 €
ROYALORCHIDEA ROSENBERG HANNELY LOHJA 2 urosta, 1 naaras 02.03.2023 12.05.2023 2200 €
PAW'S MYSTERY HARRINVIRTA PIRJO LOHJA 5 naarasta 04.04.2023 30.05.2023 2500 €
MARCHIPÁNS HELLGRÉN TIINA MAIJA KANGASALA 2 urosta, 2 naarasta 22.04.2023 10.06.2023 2700 €
Yhteensä: 4 pentuetta 13 pentua