Image
Medimurjenkoira

Medimurjenkoira

Käyttötarkoitus

Medimurjenkoira eli medi on pienikokoinen, lyhytkarvainen, hyvin tasapainoisesti rakentunut, mittasuhteiltaan suorakaiteen muotoinen, lyhyehköraajainen koira. Sitä on kasvatettu yli 100 vuoden ajan Međimurjen alueella ja muissa osissa Luoteis-Kroatiaa. Rotua on kasvatettu perinteisesti maaseudulla, jossa sitä käytetään maatilojen ilmoittavana pihavahtina ja haitallisten jyrsijöiden tuhoajana. Se on erikoistunut rottien ja muiden pikkujyrsijöiden pyydystämiseen ja on ollut ihmisen paras ystävä tässä jo vuosia. Näiden ominaisuuksien vuoksi rotua halusivat kasvattaa Myrin ja Dravan joen mylläreiden lisäksi myös nykyiset karjankasvattajat. Kokonsa ja luonteensa vuoksi rotu soveltuu hyvin myös kaupunkiympäristöön. 

Suomessa medi on pääasiassa seura- ja harrastuskoira. Medit voivat kilpailla agilityssä, tokossa ja rallytokossa. Lisäksi haju-lajit (nose work, verijälki) sopinevat rodulle hyvin. Työkoirarotuna se arvostaa kaikenlaista tekemistä ja puuhailua. Rodun alkuperämaassa, Kroatiassa, rodun tärkein käyttö on edelleen pienyrsijöiden pyydystäjä. 

Luonne ja käyttäytyminen

Rodun perusominaisuudet: ulkonäkö, sympaattisuus, vilkkaus ja iloisuus, tekee medistä hyvin sopivan myös kaupunkiympäristöön. Medit ovat ystävällisiä kaikkia perheenjäseniä, erityisesti lapsia kohtaan, kun taas vieraita kohtaan medi voi osoittaa aluksi tiettyä varovaisuutta ja epäluuloa, mikä yleensä ei kasva aggressioksi. Medi on  hyvin uskollinen ja isäntäväkeensä erittäin kiintynyt.

Medi ei jahtaa muita kotieläimiä, jos koira on opetettu siihen pennusta asti. Riistan perään medi voi lähteä. Koirat ovat luonteeltaan sitkeitä, varsinkin pyydystäessään jyrsijöitä. Medit ovat erittäin tottelevaisia ja innokkaita oppimaan, joten ne sopivat hyvin työ- ja urheilutoimintaan.

Vahtikoirana medi on hyvä. Omaa aluetta vahtiessaan medi on lahjomaton ja äänekäs. Jyrsijän pyytäjälle ominaisesti medi kaivaa mielellään kuoppia. Medin perusluonne on kohtuullisen kova, mutta ihmistä kohtaan ohjaajanöyrä.
Medi tarvitsee johdonmukaisen kotikasvatuksen ja paljon tekemistä. Voimakkaan toiminnan halun takia medi viihtyy paremmin koirakaverin kanssa.

 

Vahtikoirana medi on hyvä. Omaa aluetta vahtiessaan medi on lahjomaton ja äänekäs. Jyrsijän pyytäjälle ominaisesti medi kaivaa mielellään kuoppia. Medin perusluonne on kohtuullisen kova, mutta ihmistä kohtaan ohjaajanöyrä. Medi tarvitsee johdonmukaisen kotikasvatuksen ja paljon tekemistä. Voimakkaan toiminnan halun takia medi viihtyy paremmin koirakaverin kanssa. Rodussa on esiintynyt myös arkoja yksilöitä.

Yleisimmät asiat terveydestä

Rotu on ollut Suomessa vain vähän aikaa, joten kattavia tutkimustuloksia on vähän saatavilla. Tämän hetkisen tiedon valossa mitään vakavaa ei ole ilmennyt. Rodun alkuperämaassa yleisiä terveystutkimuksia ei tehdä.

Turkinhoito

Karva on karheaa, paksua, kovaa ja suoraa, ei villavaa eikä ohutta. Karva on likaa hylkivää. Päässä, korvissa ja raajoissa karva on lyhyempää. Pohjavilla on pehmeää ja villavaa. Niskassa ja hännän alapuolella karva on hieman pitempää ja tiheämpää. Karvan pituus on 3-5 cm. Hoidoksi riittää harjaus. Pesu tarvittaessa.

Millaiselle ihmiselle rotu sopii

Rotu sopii kaikille aktiivisille ihmisille, jotka haluavat liikkua paljon koiran kanssa. Rotu on hyvin energinen ja liikunnallinen, ja vaatii niin fyysisesti että psyykkisesti tekemistä. Mediä on vaikea väsyttää pelkällä hihnalenkillä ja siksi sohvakoiraksi rotu on soveltumaton. Medi on sosiaalinen ja kaipaa seuraa.  Se ei siksi sovellu pelkästään tarhaolosuhteisiin. 

Teksti ja kuvat: Medimurjenkoirat - Mali medimurski pas Suomi - Finland ry

Koko
Seurallisuus
Liikunnallisuus
Turkin vaativuus