Image
poseeraus.jpg

Mudi

7 pentua

Käyttötarkoitus

Mudi on unkarilainen paimenkoira. Karjan paimennuksen lisäksi mudi toimii maatilan vahtikoirana ja tuhoeläinten hävittäjänä. Mudia voidaan käyttää myös villisian metsästyksessä ja noutavana koirana linnunmetsästyksessä, vaikka sillä ei varsinaista metsästyskoiran riistaviettiä olekaan. Mudi on käyttöominaisuuksiensa johdosta monipuolinen harrastuskoira; se sopii agilityyn, koiratanssiin, metsästyskoirajäljelle, palvelus- ja pelastuskoiralajeihin, tottelevaisuuskokeisiin, ym. koiraharrastuslajeihin.

Luonne ja käyttäytyminen

Mudi on vilkas, utelias ja osallistuva koira, joka haluaa olla kaikessa mukana. Se on älykäs, iloinen, leikkisä, huumorintajuinen ja usein myös äänekäs. Mudin kuuluu olla rohkea, pidättyväinenkään yksilö ei saisi olla arka ja hermostunut. Mudi on työhaluinen, taisteluhaluinen ja fyysisesti kova koira, mikä tekee siitä erinomaisen käyttökoiran. 

Vaikka mudi on helposti koulutettava, palvelualtis ja yhteistyöhaluinen, on sillä myös itsenäisyyttä ja voimakas oma tahto. Vaikka mudi on kooltaan pienehkö, se ei vahvan luonteensa ja puolustusviettinsä vuoksi yleensä sovi lapsen harrastuskoiraksi. Puolustusviettisyyden ohella mudit ovat usein varsin teräviä, mikä myös tuo omat haasteensa koiran kanssa toimimiseen.

Yleisimmät asiat terveydestä

Terveestä, kevyestä ja liioittelemattomasta käyttökoiran rakenteesta sekä heterogeenisestä geenipohjasta johtuen mudit ovat yleensä elinvoimaisia ja vastustuskykyisiä koiria.  Mudin odotettavissa oleva elinikä on n. 13–15 vuotta. Vakavat, perinnölliset sairaudet ovat toistaiseksi olleet yksittäistapauksia. Rotu on mukana PEVISA-ohjelmassa lonkkien, polvien ja silmien osalta; tutkimusten perusteella luusto- ja silmäsairaudet ovat harvinaisia. Useimmiten terveysongelmia aiheuttavat erilaiset yliherkkyydet, jotka oireilevat iho- ja/tai vatsaoireina. Tuhkanharmaaseen väriin voi liittyä karvattomuutta, ns. sinisen koiran syndrooma (BDS).

Turkinhoito

Turkki on säänkestävä hylkien hyvin vettä ja likaa.  Mudin turkkia ei trimmata, ja turkinhoidoksi riittää harjaaminen ja kampaaminen karvanlähtöaikaan, joka on nartuilla yleensä pari kuukautta ennen kiiman alkua ja uroksilla keväisin ja/tai syksyisin riippuen säätiloista ja asuinolosuhteista. Nartut pudottavat karvansa lähes täysin ennen kiimaa, urosten karvanlähtö on maltillisempi. Muina aikoina mudista ei juuri irtoa karvaa. Mudin turkki puhdistuu itsestään, eikä shampoopesua tarvita juuri koskaan.

Millaiselle ihmiselle rotu sopii

Mudi sopii liikunnalliselle ihmiselle, joka harrastaa pitkiä ulkoilulenkkejä, ja pitää koiran aktivoimisesta ja kouluttamisesta, sillä mudi vaatii vähintään peruskoulutuksen. Paljon liikuntaa tarvitsevana koirana mudi ei tyydy pelkkiin remmilenkkeihin. Mudi sopii ihmiselle, joka arvostaa koirassa älykkyyttä, uteliaisuutta, toimeliaisuutta, alkukantaisuutta, luonnollisuutta, helppohoitoisuutta, tervettä rakennetta ja pitkäikäisyyttä. Mudia ei kannata ottaa, jos haluaa helpon, kiltin, nöyrän ja huomaamattoman seuralaisen, joka ei jurikaan vahdi, eikä hauku.

Teksti: Suomen Mudiyhdistys - SUMU ry.

Koko
Seurallisuus
Liikunnallisuus
Turkin vaativuus

Saatavilla olevat pentueet

mudi

Kennel Kasvattaja(t) Kotipaikka Pennut Syntynyt Luovutus Hinta Rotuyhdistys
MUSTAPIPPURIN LAUKKANEN TIINA SUONENJOKI 2 naarasta 17.05.2024 05.07.2024 1500 €
MUSTANTASSUN KOKKONEN TUIJA MIKKELI 3 urosta, 2 naarasta 24.05.2024 12.07.2024 1500 €
Yhteensä: 2 pentuetta 7 pentua