Käyttötarkoitus

Alkuperältään pumi on unkarilainen työkoira, jota on käytetty lampaiden paimennuksessa ja karjan kokoamisessa sekä pihavahtina ja rottien ja jyrsijöiden hävittäjänä. Nykyään pumi on monipuolinen seura- ja harrastuskoira. Pumien kanssa harrastetaan mm. agilityä, tokoa ja paimennusta, näyttelykoiranakin se on kohtuullisen suosittu. Pumin käyttöominaisuudet ovat sen luonteenlaadun ja työhalukkuuden vuoksi laajat.

Luonne ja käyttäytyminen

Pumi on älykäs, energinen ja iloinen koira, joka haluaa olla kaikessa mukana. Hieman varautuneen perusluonteen vuoksi pumin sosiaalistaminen vaatii pentuaikana erityistä huomiota ja silloin sille on annettava paljon ulkopuolisia virikkeitä niin ihmisten, koirien kuin paikkojenkin muodossa. Pumi vaatii johdonmukaisen kasvatuksen alusta saakka. Reilulla ja määrätietoisella otteella pumista saa järkevän ja hauskan kaverin itselleen niin arkeen kuin harrastuksiinkin. Pumi on perheeseensä kiintyvä ja perheen seurassa viihtyvä koira, joka on aina valmis mukaan, minne sitten mennäänkin. Vaikka pumi onkin vilkas ja uupumaton koira, osaa se kotioloissa kuitenkin rauhoittua aloilleen.

Yleisimmät asiat terveydestä

Pumi on yleisesti ottaen terve rotu. Se on rakenteeltaan terve ja pitkäikäinen koira. Vanhin Suomessa tiedetty pumi on elänyt lähes 20-vuotiaaksi, mutta keskimäärin pumi elää noin 12 vuoden ikäiseksi.

Turkinhoito

Pumin kihara turkki kammataan viikon kahden välein metallipiikkisellä kammalla ja pestään vain tarvittaessa. Turkkia lyhennetään saksilla ja sen voi pitää mielensä mukaan lyhyempänä tai pitkänä. Pumin turkki koostuu pehmeästä pohjavillasta ja karkeammasta peitinkarvasta. Kuollut pohjavilla irtoaa kammattaessa tai nypittäessä.

Millaiselle ihmiselle rotu sopii

Pumi sopii aktiiviselle ihmiselle, koska se kaipaa paljon liikuntaa ja/tai aktivointia. Pumi tarvitsee myös johdonmukaisen koulutuksen.

Muuta

Suomessa on toiseksi suurin pumikanta alkuperämaan, Unkarin, jälkeen ja pumeja rekisteröidään Suomessa vuosittain noin 70 yksilöä.

Teksti: Pumit ry

Koko
Seurallisuus
Liikunnallisuus
Turkin vaativuus