Käyttötarkoitus

Schipperke eli laivakoira, on vanha belgialainen rotta- ja paimenkoira. Flaaminkielinen nimen on väitetty tarkoittavan sekä "pientä paimenta" että "pikku kipparia". Schipperken alkuperäinen käyttötarkoitus oli tappaa rottia laivoilla, mutta sittemmin rotu on osoittautunut myös loistavaksi paimeneksi sekä erinomaiseksi hälyttäväksi vahdiksi. Nykypäivänäkin se hoitaa tehtävänsä hyvin. Aktiivisuutensa takia schipperket soveltuvat hyvin harrastuskoiriksi esim. agilityyn tai tokoon.

Luonne ja käyttäytyminen

Schipperke on eloisa ja touhukas ikiliikkuja. Se kiintyy lujasti omistajiinsa ja on epäluuloinen vieraita kohtaan. Sen ei kuulu olla arka eikä agressiivinen. Älykkäänä rotuna schipperke oppii nopeasti, mutta jonkin verran itsenäisenäkin rotuna tunnettuna, kouluttamisessa saattaa ilmetä pieniä haasteita. Vahtikoiran ominaisuuksista johtuen, schipperke on hieman haukkuherkkä.

Yleisimmät asiat terveydestä

Schipperke on yleisesti ottaen terve rotu moneen muuhun rotuun verrattuna, eikä 18 vuoden elinikäkään ole sille mahdottomuus. Rotu ei kuulu tällä hetkellä PEVISA-ohjelmaan, joten pentueita rekisteröidään, vaikka terveydestä ei olisi virallista näyttöä. Tulosten vaatiminen jää siis tällä hetkellä pennun ostajien tehtäväksi.

Turkinhoito

Schipperken turkki on hyvin helppohoitoinen. Karkea, lyhyt, tiivis ja kiiltävä turkki on vettä- ja likaahylkivä. Karva vaihtuu kerran tai kaksi vuodessa, jolloin koiraa kannattaa harjata. Schipperke pestään vain tarvittaessa.

Millaiselle ihmiselle rotu sopii

Schipperke sopii tavoitteelliselle harrastajalle ja /tai paljon ulkoilevalle lenkkikaveriksi. Schipperken kanssa ei ole pakko harrastaa mitään, kunhan se saa riittävästi virikkeitä muualta. Sohvaperunaksi siitä ei ole.

Muuta

Schipperken ainoa sallittu karvan väri Suomessa on kokomusta, vaikka muun värisiäkin esiintyy. Joissakin maissa kermanvaalea on myös sallittu. Schipperke on aiemmin kuulunut typistettäviin koirarotuihin, luonnostaan sillä voi olla minkä pituinen häntä tahansa, aina töpöstä täyspitkään.

Teksti ja kuvat: Suomen Schipperkekerho ry

Koko

Seurallisuus

Liikunnallisuus

Turkin vaativuus

Saatavilla olevat pentueet

Tällä hetkellä Kennelliiton pentulistalla ei ole tämän rodun pentueita. Ota yhteyttä rotuyhdistyksen pentuvälitykseen.