Image
lippe_ja_vito.jpg

Napolinmastiffi

Käyttötarkoitus

Napolinmastiffin alkuperäinen käyttötarkoitus on ollut vartiointi- ja suojelukoirana toimiminen. Rodun kotimaassa Italiassa napolinmastiffi toimii edelleen tehokkaana vartiokoirana esim. maatiloilla. Omistajan on kannettava ja tiedostettava vastuu koiran vartiointivietistä ja itsenäisyydestä, sillä leppoisasta laiskottelusta napolinmastiffi reagoi salamannopeaan puolustukseen tilanteen niin vaatiessa.

Luonne ja käyttäytyminen

Napolinmastiffi on karskista ulkomuodostaan huolimatta herkkä koira, joka tarvitsee  laumanjohtajan, joka on oikeudenmukainen, kärsivällinen ja huumorintajuinen. Napolinmastiffin ystävyyden ja luottamuksen ansaittuaan, se ei unohda tuntemaansa henkilöä ja perheessä on yksi yli muiden, jonka koira valitsee isännäkseen.

Napolinmastiffi tarvitsee rutiineja joita noudatetaan ja pentuvaiheessa aikaa sosiaalistamiseen. Napolinmastiffi tekee asioita mielellään ja on aktiivinen, mutta pakottamalla ja rankaisemalla ei napolinmastiffi tee pyydettyjä asioita. Oikein motivoimalla saa napolinmastiffinkin innostumaan ja oppimaan.

Yleisimmät asiat terveydestä

Napolinmastiffin eläinlääkäri kustannukset saattavat kohota yllättävän suuriksi, johtuen koiran painosta, joka vaikuttaa maksettavaan lääkemäärään. Rodulla tavattavia sairauksia: entropium (silmäluomen reunan sisäänkääntyminen), ektropium (silmäluomen reunan ulospäin kääntyminen), sydänvika, iho-ongelmat, kasvuun liittyvät ongelmat, lonkka- ja kyynärniveldysplasia, ns. cherry eye eli kirsikkasilmä. Kasvuaikana on syytä olla tarkkana ruokinnan ja liikunnan suhteen

Turkinhoito

Napolinmastiffi pestään tarvittaessa, koiran ollessa likainen. Koiraa ei tarvitse kammata, pyyhkäisy kostealla pyyhkeellä on riittävä. Karvanlähdön ollessa suurimmillaan, napolinmastiffi nauttii sukimisesta. Paukkupakkasilla takin käyttö ei ole liioteltua, sillä rotu on kotoisin Etelä-Italiasta.

Millaiselle ihmiselle rotu sopii

Rotu tarvitsee aktiivisen laumanjohtajan, joka pitää huolta, että napolinmastiffi saa tarvitsemansa sosiaalistamisen, liikunnan ja huomion. Napolinmastiffi on äärimmäisen seurallinen koira, jolle oma perhe ja sen läsnäolo on tärkeintä. Siellä missä perhe on, siellä on napolinmastiffikin. Napolinmastiffia ei tule sulkea perheen ulkopuolelle, sillä sen tehtävänä on seurata perheen elämää ja olla osana tapahtumia.

Voit joutua tinkimään monesta asiasta asuessasi napolinmastiffin kanssa. Älä ota napolinmastiffia, jos et ole varautunut kuolaan, jota löytyy mitä yllättävimmästä paikoista. Napolinmastiffille on ominaista oma ominaishaju, joka hiljalleen valloittaa koko kodin, huolimatta siitä, että pidät koiran ja kodin puhtaana. Ruokintakustannukset ovat oma lukunsa, samoin on varauduttava, että sinulla on auto, johon mahtuu napolinmastiffi. Napolinmastiffi on ehdottomasti rotu joka ei sovellu kaikille, eikä se ole kaikkien kaveri. Napolinmastiffi tietää oman arvonsa ja on väärin sitä kohtaan pyytää sitä liehakoimaan jotakin, jota koira ei tunne. Napolinmastiffin ystävyyden ja luottamuksen ansaittuaan se ei unohda tuntemaansa henkilöä ja perheessä on yksi yli muiden, jonka koira valitsee isännäkseen.

Muuta

Napolinmastiffia hankkiessa täytyy ottaa huomioon omat elinolosuhteet, oma ajankäyttö, taloudellinen tilanne ja oma sitoutuneisuus tulevaa koiraa kohtaan. Napolinmastiffia ei suositella kerrostaloon. Omakotitalossa oman pihan tulee olla aidattu ja koiraa ei saa jättää yksin aitaamattomalle pihalle ilman valvontaa.

Hankkiessasi napolinmastiffin edustat koirasi kanssa omaa rotuasi, niin hyvässä kuin pahassa. Kaikki nämä rodut ovat suurennuslasin alla Suomessa ja muualla, joten tavoitteena on tasapainoinen ja yhteiskuntakelpoinen napolinmastiffi ja sinun on oltava valmis tekemään parhaasi sen asian eteen.

Teksti ja kuvat: Bullmastiffit ja Mastiffit ry

Koko
Seurallisuus
Liikunnallisuus
Turkin vaativuus