Image
sikke.jpg

Bordeauxindoggi

Käyttötarkoitus

Vanha ranskalainen koirarotu, joka toimii tänä päivänä lähinnä kodin vahtina ja seurakoirana. Ennen vanhaan bordeauxindoggi on vahtinut karjaa ja kotia, ollut taistelukoirana ja sitä on käytetty suurriistan metsästykseen. Tänä päivänä bordeauxindoggi on kiva harrastekoira oikein motivoituna.

Luonne ja käyttäytyminen

Bordeauxindoggi on omistajaansa syvästi kiintyvä ja äärimmäisen uskollinen. Se on hyvä vahti, valpas ja rohkea, mutta ei aggressiivinen. Pääasiassa rauhallinen ja tasapainoinen, mutta leikkisyyttä löytyy myös. Bordeauxindogilla on suuri ärsytyskynnys. Bordeauxindoggi on myös hyvin herkkä ja saattaakin loukkaantua jos sille esimerkiksi huudetaan turhaan. "Paljon ajattelevina" koirina, bordeauxindogin kanssa saattaa joutua usein hauskoihin ja koomisiin tilanteisiin. Omistajalla onkin hyvä olla huumorintajua. Bordeauxindoggi tulee suht hyvin toimeen muiden koirien kanssa, mutta urokset saattavat kuitenkin olla dominoivia. Vieraita ihmisiä kohtaan ystävällinen, muttei juokse välttämättä suin päin häntä heiluen uutta tulokasta vastaan.

Yleisimmät asiat terveydestä

Bordeauxindoggilla esiintyy jonkin verran allergioita, hyperkeratoosia = kovapäkiä tautia, sikaripunkkia, sydänsairauksia, entropiumia, ektropiumia, atopiaa, epilepsiaa, nivel­ ja luustosairauksia sekä kasvainsairauksia. Raskaana rotuna kasvuvaiheessa oikeanlainen ruokinta ja liikunta tärkeää. Perintötekijät vaikuttavat myös suuresti siihen kuinka terve/sairas koira on. Rotu löytyy myös kennelliiton PEVISA:sta (perinnöllisten vikojen ja sairauksien vastustamisohjelma). Jalostukseen käytettävät koirat tulee olla lonkka­ ja kyynärkuvattu. Bordeauxindoggille on hyvä ottaa kattava terveysvakuutus.

Säkäkorkeus:

urokset 60 – 68 cm

nartut 58 – 66 cm.

1 cm:n alitus ja 2 cm:n ylitys on sallittua.

Paino:

urokset vähintään 50 kg

nartut vähintään 45 kg.

Turkinhoito

Bordeauxindogin turkki on äärimmäisen helppohoitoinen. Pesu 1-­2 kertaa vuodessa riittää ja harjaus karvanlähdön aikaan.

Millaiselle ihmiselle rotu sopii

Rotu sopii ihmiselle, joka ymmärtää suuren koiran omistamisesta johtuvan vastuun. Bordeauxindoggi on hyvä perhekoira. Kulkee mielellään mukana ja osallistuu kaikkeen tekemiseen enemmän tai vähemmän innostuneesti. Bordeauxindogin kanssa huumori on valttia. Vaikka rotu onkin kiva harrastekoira, se ei sovellu aktiiviselle kilpaharrastajalle.

Muuta

Bordeauxindoggia harkitsevan on syytä muistaa rodun alkuperä ja käyttötarkoitus, peruskoulutus on hyvä suorittaa. Kustannukset suurella koiralla on myös normaalia isommat. Otathan huomioon, että bordeauxindoggi kuolaa. Otathan huomioon, ettei rotu kestä kuumilla ilmoilla runsasta liikuntaa.

Teksti ja kuvat: Bullmastiffit ja Mastiffit ry

Koko
Seurallisuus
Liikunnallisuus
Turkin vaativuus