Image
pieniamerikanpaimenkoirat

Pieniamerikanpaimenkoira

Käyttötarkoitus

Pieniamerikanpaimenkoira (Miniature American Shepherd, MAS) kehitettiin 1960-luvun loppupuolella Kaliforniassa pienikokoisista australianpaimenkoirista erityisesti pienten eläinten, kuten lampaiden ja vuohien paimennukseen. Kasvatuksen taustalla on ollut ajatus pienestä, aktiivisesta ja älykkäästä paimenkoirasta, joka on kotonaan niin maatiloilla kuin kaupungeissa ja kulkee helposti omistajansa matkassa kaikkialle minne tämä meneekin. Monipuolisuutensa johdosta ne soveltuvat paimennuksen lisäksi moneen eri harrastukseen.

Luonne ja käyttäytyminen

Pieniamerikanpaimenkoira on vilkas ja älykäs käyttö- sekä seurakoira. Joillakin rodun edustajilla voi olla voimakas paimennus- tai vartioimisvietti. Rotu on yhteistyöhaluinen ja helposti koulutettava. Se ei sovellu energisyytensä vuoksi pelkäksi seurakoiraksi. Rotu ei myöskään sovellu piha- tai tarhakoiraksi. Rotu saattaa olla varautunut vieraita kohtaan, mutta koira ei saa olla arka eikä aggressiivinen ihmisiä eikä muita eläimiä kohtaan. Pieniamerikanpaimenkoira kiintyy perheeseensä voimakkaasti ja haluaa olla ihmistensä lähellä. Rotu tulee yleensä hyvin toimeen lasten kanssa, varsinkin jos ne ovat kasvaneet yhdessä. Lapsiperheissä sekä lapselle että koiralle tulee opettaa oikeanlainen käyttäytyminen. Pieniamerikanpaimenkoira tarkkailee ja tulkitsee aktiivisesti ympäristöään. Se huomioi uudet ja oudot asiat, olivatpa ne sitten esineitä, ihmisiä tai ääniä. Monipuolinen totuttelu erilaisiin tilanteisiin ja ympäristöihin on tärkeää. Omistajan on huolehdittava, että koira saa riittävästi liikuntaa ja muita virikkeitä - rotuhan on alkuperältään työssä oleva käyttökoira. Liikunnantarpeen lisäksi pieniamerikanpaimenkoirat tarvitsevat aktivointia, esimerkiksi nenätyöskentelyä, viikoittaisen harrastuksen tai tottelevaisuus- ja temppukoulutusta kotona. Ne ovat nopeita ja kekseliäitä oppimaan ja voivat helposti tekemisen puutteessa keksiä muuta toimintaa, joka ei omistajaa ilahduta.

Yleisimmät asiat terveydestä

Pieniamerikanpaimenkoira on suhteellisen terve rotu maailmalla, mutta koiralta on hyvä tutkituttaa vähintään lonkat ja silmät. Suomen koirakanta on vielä nuori ja tietoa ei toistaiseksi ole runsaasti. Silmäsairauksia esiintyy yleensä rodussa jonkin verran. Rotua harkitsevan kannattaa tutustua Kennelliiton jalostustietojärjestelmään, josta saa tärkeää tietoa niin terveystuloksista kuin jalostukseen käytettävistä koirista yleensä.

Turkinhoito

Pieniamerikanpaimenkoiralla kuuluu olla kohtuullinen karvapeite, laadultaan keskikarheaa, joko suoraa tai laineikasta, keskipitkää ja säänkestävää. Pohjavillan määrä voi vaihdella riippuen koiran elinympäristön mukana. Koira esitetään muutoin luonnollisessa  turkissa, mutta karvaa voi trimmata korvista, käpälistä, välijaloista, välikämmenistä ja hännästä.Turkinhoitoon kuuluu helposti takkuuntuvien alueiden, kuten kainaloiden ja korvantaustojen, tarkastus ja selvittely viikottain.Päällysturkki harvemmin takkuuntuu, mutta varsinkin karvanlähdön aikaan koko koiran harjaus on paikoillaan. Pesulla voidaan nopeuttaa karvanlähtöä, ja muutenkin likaista turkkia kannattaa pestä.

Millaiselle ihmiselle rotu sopii

Pieniamerikanpaimenkoira sopii aktiiviselle ihmiselle, joka on valmis käyttämään aikaa koiran peruskouluttamiseen ja tarpeiden tyydyttämiseen. Rotu on vilkas, monipuolinen harrastuskoira. Se on vahvasti perheeseen kiintyvä, joten on hyvä miettiä jo etukäteen miten koiraan pystyy sitoutumaan omassa elämäntilanteessaan.

Teksti: Pieniamerikanpaimenkoirat ry

Koko
Seurallisuus
Liikunnallisuus
Turkin vaativuus