Image
dsc_0095_copy.jpg

Prahanrottakoira

1 pentu

Käyttötarkoitus

Prahanrottakoira, viralliselta nimeltään Prazsky krysarik, on alunperin Böömin alueelta, joka sijaitsee nykyisessä Tsekin tasavallassa. Prahanrottakoiran suosio keskiajalla perustui sen kykyyn pyydystää  mustarottia ja nimi krysarik tarkoittaakin rotanpyydystäjää. Prazsky krysarikista on lukuisia mainintoja sekä keskiaikaisissa kirjoituksissa että kuvataiteessa. Sen mainitaan esiintyneen ylhäistön lemmikkinä, lahjuksena ja rotanpyydystäjänä.

Nykyisin rotu on mainio seura- ja harrastuskoira.

Luonne ja käyttäytyminen

Rotu on ystävällinen, utelias ja lempeä. Se palvoo omaa perhettään, mutta on vieraita kohtaan usein pidättyväinen. Olemukseltaan vikkeläliikkeinen ja tasapainoinen. Pienestä koostaan huolimatta hyvin aktiivinen, valpas ja vilkas. Prahanrottakoirat ovat yllättävän nopeita ja kestäviä, joten niistä saa toimeliaita harrastuskoiria. 

Yleisimmät asiat terveydestä

Prahanrottakoirien terveystilanteesta on saatavilla vähän tutkittua tietoa. Rodulla on monien kääpiörotujen tapaan taipumus polvinivelen sijoiltaanmenoon ja suomalaiset kasvattajat tarkastuttavatkin  jalostukseen käytettävät koirat.  Muita sairauksia esiintyy lähinnä yksittäistapauksina. Hampaiden hoitoon on syytä kiinnittää huomiota, jotta hammaskiveä ei pääse muodostumaan.

Turkinhoito

Prahanrottakoiran turkki on sileää, lyhyttä ja kiiltävää. Pitkäkarvaisella versiolla on keskipitkät hapsut korvissa, raajoissa ja hännässä. Molempien turkinlaatujen hoito on helppoa, eikä vaadi säännöllistä huoltoa, tarvittaessa pesu ja harjaus riittää. Ulkoiltaessa sateella, kovalla tuulella tai pakkasella, säältä suojaava vaatetus on tarpeen.

Millaiselle ihmiselle rotu sopii

Rotu sopii monenlaisille ihmisille ja kaveriksi monille eläimille. Se on mainio seurakoira, joka nauttii  läheisyydestä saadessaan käpertyä oman ihmisen kainaloon.  Ne lähtevät innokkaina pitkille kävelylenkeille. Prahanrottakoira sopii pienestä koostaan huolimatta moniin harrastuksiin, se on älykäs ja oppii nopeasti. Tärkeää  on sosiaalistamisen,  perustottelevaisuuden ja hoitotoimenpiteiden opettaminen jo pentuna, sillä voi olla, ettet muuten saa pientä vilkasta koiraa kiinni kun on kynnenleikkuun aika.

Muuta

Prahanrottakoira on sopusuhtainen, lähes neliömäinen koira. Sen olemuksessa ei ole ylikorostuneita piirteitä, paitsi koko. Ihannemitat  ovat 20-23 cm/2,6kg. Yleisin väri on musta punaruskein (= tan) merkein, muut värit ovat ruskea tan merkein, sininen tan merkein, lila tan merkein, keltainen, punainen ja merle.

Teksti: Suomen Prahanrottakoirat ry

Koko
Seurallisuus
Liikunnallisuus
Turkin vaativuus

Saatavilla olevat pentueet

prahanrottakoira

Kennel Kasvattaja(t) Kotipaikka Pennut Syntynyt Luovutus Hinta Rotuyhdistys
HURLY-BURLY TUKKIMÄKI ANRI TARVASJOKI 1 uros 26.04.2024 14.06.2024 2200 €
Yhteensä: 1 pentue 1 pentu