Image
pellolla.jpg

Pyreneittenpaimenkoira

4 pentua

Käyttötarkoitus

Rodun alkuperäinen käyttötarkoitus on ollut lammaslaumojen siirtäminen ja koossapitäminen vuoristossa. Pyreneittenpaimenkoira on vuosisatojen saatossa kehittynyt vaikeakulkuisissa vuoristoissa, ilmanalaltaan vaihtelevissa ja eristyneissä olosuhteissa tarkoituksenmukaiseksi ja omanlaiseksi roduksi. Se on ollut paimenen paras työkaveri pitäen lammaslaumat koossa, isomman serkkunsa pyreneittenkoiran vartioidessa laumaa pedoilta. Jokaisesta laaksosta on löytynyt omannäköinen muunnoksensa, joten vielä tänäkin päivänä rotutyyppejä on erilaisia. Nykyään karvamuunnokset rekisteröidään kahteen eri muunnokseen; pitkäkarvaiseen, à poil long, (johon kuuluvat myös puolipitkäkarvaiset) sekä lyhytkarvaiseen, à face rase.

Luonne ja käyttäytyminen

Pyreneittenpaimenkoira on monipuolinen ja pienikokoinen paimenkoira, joka soveltuu eri harrastuksiin. Se on vilkas, miellyttämishaluinen ja melko herkkä rotu, mutta kuitenkin varsin päättäväinen.  Rodun ominaisuuksiin kuuluu tarkkailla ympäristöä jatkuvasti. Tyypillisen paimenkoiran tapaan pyreneittenpaimenkoira on nopea oppimaan ja se haluaa toimia yhdessä omistajansa kanssa. Vieraita kohtaan rotu voi olla varautunut ja tarvitsee pentuaikaista sosiaalistamista.

Yleisimmät asiat terveydestä

Rotu on varsin terve ja pitkäikäinen. Kasvattajien tyypillisin huolenaihe on lonkkavika, mutta jalostusvalinnoilla tähänkin asiaan on pystytty vaikuttamaan. Pienestä kannasta johtuen autoimmuunisairaudet ovat hieman nostaneet päätään, mutta yleisesti terveystilanne on rodulla hyvä.

Turkinhoito

Pitkäkarvaisella pyreneittenpaimenkoiralla on helppo karva turkkiroduksi. Turkki kaipaa harjaamista silloin tällöin, villavampi karva hieman useammin kuin niukempi karva. Karvaan voi muodostua myös nyörejä, mutta harjaamalla useammin niistä pääsee eroon tai halutessaan ne voi jättää koiraan. Lyhytkarvaisen pyreneittenpaimenkoiran turkki on erittäin helppohoitoinen. Sei vaadi juurikaan hoitamista. Molempien karvamuunnosten turkki pestään vain tarvittaessa jos se on likaantunut.

Millaiselle ihmiselle rotu sopii

Rotu sopii aktiiviselle ihmiselle, joka tykkää harrastaa koiransa kanssa ja liikkua luonnossa, sillä eloisana paimenena pyreneittenpaimenkoira kaipaa tekemistä.

Muuta

Lyhytkarvaisella ja pitkäkarvaisella pyreneittenpaimenkoiralla on omat rotumääritelmät

Lyhytkarvainen pyreneittenpaimenkoira

Pitkäkarvainen pyreneittenpaimenkoira

Teksti ja kuvat: Suomen Pyreneläiset
 

Koko
Seurallisuus
Liikunnallisuus
Turkin vaativuus

Saatavilla olevat pentueet

pitkäkarvainen pyreneittenpaimenkoira

Kennel Kasvattaja(t) Kotipaikka Pennut Syntynyt Luovutus Hinta Rotuyhdistys
SORCIÉRE DULAC LEPPÄNEN HELINÄ NIIRALA 1 uros, 1 naaras 26.04.2024 14.06.2024 1650 €
Yhteensä: 1 pentue 2 pentua

lyhytkarvainen pyreneittenpaimenkoira

Kennel Kasvattaja(t) Kotipaikka Pennut Syntynyt Luovutus Hinta Rotuyhdistys
SALOKANNEL SALOMIES TANJA PULP 2 naarasta 28.05.2024 16.07.2024 1500 €
Yhteensä: 1 pentue 2 pentua