Image
punainen-uros.jpg

Akita

8 pentua

Käyttötarkoitus

Seurakoira.

Akita on Japanista, jolla on monipuolinen käyttöhistoria. Se on pääsääntöisesti toiminut metsästys- ja vahtikoirana ja 1800-luvulla sitä käytettiin myös koirataisteluissa. Nykyään akita on pääasiassa seurakoira.

Luonne ja käyttäytyminen

Rauhallinen, uskollinen, oppivainen ja vastaanottavainen.

Akita on suurikokoinen ja näyttävä pystykorva. Osa sen charmista piilee kuitenkin sen käytöksessä, joka hillittyä ja rauhallista. Ensi näkemältä koira antaa itsestään ylvään vaikutelman. Vieraita kohtaan akitat asennoituvat ystävällisen pidättyvästi tai valikoivan epäluuloisesti. Oman perheen jäseniä ne kuitenkin palvovat ehdoitta ja ovat äärimmäisen lempeitä ja uskollisia koiria.

Yleisimmät asiat terveydestä

Rakenteellisesti akitan ongelmakohtia ovat kapearintaisuus ja heikot takaosat. Akitan tulee olla vahvaluustoinen, mutta ei kuitenkaan niin raskas kuin amerikanakita. Heikot takaosat ilmenevät liian suorina polvina ja kintereinä sekä pihtikinttuina. Myös etuosa voi olla liian kapea ja olka- ja kyynärkulmat riittämättömät.

Yleisimpiä sairauksia akitoilla ovat autoimmuunisairaudet ja erilaiset silmäsairaudet joista löytyy lisää tietoa yhdistyksen sivuilta.

Turkinhoito

Paksu turkki joka vaihtuu noin kaksi kertaa vuodessa. Helppo hoitoinen, harjaus ja pesu tarvittaessa.

Karva: Peitinkarva on karheaa ja suoraa, aluskarva pehmeää ja tiheää; lavoissa ja pakaroissa karva on hieman pitempää; hännässä karva on pitempää kuin muualla rungossa.

Väri: Punaisen kellanruskea, sesam (punaisen kellanruskea, jossa mustat karvankärjet), juovikas (brindle) ja valkoinen. Kaikissa yllämainituissa väreissä, lukuun ottamatta valkoista, tulee olla "urajiro". (Urajiro = valkosävyistä karvaa kuonon sivuilla, poskissa, leuan ja kaulan alapuolella, rinnassa, vatsassa, hännä alapuolella ja raajojen sisäpuolella).

Millaiselle ihmiselle rotu sopii

Nykyään akita on pääasiassa seurakoira. Oikein motivoituna sen kanssa voi harrastaa kaikkea, mutta erityisesti tehtävät, joissa koira saa käyttää tarkkaa nenäänsä, ovat akitan mieleen. Säänkestävyytensä ansiosta se on oiva kumppani vaikka erämaavaellukselle ja kykenee hyvin harjoitettuna kantamaan taakkaa, joka on kolmanneksen sen omasta painosta. Koiraa kouluttaessa on kuitenkin pidettävä huolta siitä, ettei harjoittelu muutu liian ennalta-arvattavaksi, koska akita kyllästyy samojen asioiden toistamiseen hyvin nopeasti. Tämän vuoksi ohjaajan tulee rakentaa koiransa koulutushetket monipuolisiksi ja vaihteleviksi. Ohjaajalla tulee olla myös tietty määrä oveluutta koulutuksessa mukana, jotta saa akitan toimimaan halutulla tavalla, koska hyvin usein akita toimii halutulla tavalla silloin kun se näkee siinä hyödyn itselleen.

Muuta

Akitan uskotaan olevan 4000 vuotta vanha rotu. Suden tyyppisestä pystykorvasta löytyy yli 3000 vuotta vanhoja piirroksia eri puolilta Aasiaa. Alkuperäinen akita matagi oli keskikokoinen pystykorva, jota käytettiin karhun ja hirven metsästykseen.

Legendaarinen Hachiko syntyi Odatessa vuonna 1923. Sen isäntä professori Ueno kuoli vuonna 1925, mutta koira odotti omistajansa paluuta Tokiossa Shibuyan asemalla yhdeksän vuoden ajan. Se kuoli itse vuonna 1934.

Teksti ja kuvat: Akita ry

Koko
Seurallisuus
Liikunnallisuus
Turkin vaativuus

Saatavilla olevat pentueet

akita

Kennel Kasvattaja(t) Kotipaikka Pennut Syntynyt Luovutus Hinta Rotuyhdistys
USKOLLISUUDEN LAURIKAINEN MIRA SASTAMALA 2 urosta 21.04.2024 09.06.2024 2000 €
VIRIBUS UNITIS PUUSTINEN EMILIA LAPPEENRANTA 4 urosta, 2 naarasta 04.05.2024 22.06.2024 1600 €
Yhteensä: 2 pentuetta 8 pentua