Käyttötarkoitus

Rodun alkujuuret ulottuvat kauas historiaan. Nämä tyypiltään tasapainoiset, hyvin sitkeät koirat vartioivat pihapiiriä, suojelivat isäntiensä omaisuutta ja auttoivat karjan ajamisessa kokoon. Chodsky pes eli tsekinpaimenkoira on keskikokoinen koira, jolla on pitkä säänkestävä turkki ja vilkas temperamenttinen luonne. Se on paimenkoiratyyppinen, rungoltaan suorakaiteen muotoinen koira. Rakenteeltaan erittäin tasapainoinen ja sopusuhtainen, kokonaisuutena tiivis ja sulavalinjainen, joten se soveltuu hyvin moneen eri lajiin ja harrastukseen.

Tsekinpaimenkoira on monikäyttöinen ja erittäin oppimiskykyinen. Sillä on erinomainen hajuaisti ja se käyttää hajuaistiaan vaivattomasti ja innokkaasti, joten se sopii hyvin erilaisiin pelastustehtäviin sekä palveluskoiralajeihin. Nykypäivänä rotua voi tavata lisäksi mm. agilityssä, tottelevaisuuskokeissa, vesipelastuksessa ja jopa hypo-koirina. Käytännöllisen kokonsa ja helpon hallittavuutensa vuoksi se soveltuu erinomaisesti myös opaskoiraksi. Rodulta löytyy edelleen myös paimennusvaistoa.

Luonne ja käyttäytyminen

Luonteeltaan erittäin eloisa ja temperamenttinen, vailla merkkejä hermostuneisuudesta. Tsekinpaimenkoira on erittäin kiintynyt perheeseensä. Koira on ystävällinen ja lojaali omistajalleen ja perheelle. Koira on lapsirakas ja siksi miellyttävä perhekoira.

Puolustaessaan tsekinpaimenkoira on peräänantamaton, ketterä ja rohkea. Reaktioiltaan nopea, mutta ei äkkipikainen. Melko rauhallinen, tarkkaavainen, helposti käsiteltävä ja mukautuvainen. Vaatimaton, sitkeä ja hyvähermoinen sekä erityisen valpas vartioimaan. Tsekinpaimenkoiralla on erinomainen hajuaisti ja se käyttääkin nenäänsä mielellään eri tilanteissa.

Vilkkaan ja miellyttämishaluisen luonteensa vuoksi tsekinpaimenkoira soveltuu hyvin erilaisiin harrastuksiin. Pelkkänä sohvakoirana se voi aiheuttaa harmaita hiuksia omistajilleen. Sillä on myöskin kosolti käyttämätöntä hellyyttä jaettavana perheenjäsenilleen.

Yleisimmät asiat terveydestä

Tsekinpaimenkoira on meillä Suomessa melko uusi rotu ja terveystutkimuksia on näin ollen tehty vielä melko vähän. Populaation pienen koon vuoksi tutkittua tietoa ei ole riittävästi kattavan yhteenvedon tekemiseen. Yleisesti ottaen voidaan olettaa, että tutkimusten myötä tsekinpaimenkoirilla esiintyy samoja sairauksia kuin monilla muillakin roduilla. Yksi syy on korkeat sukusiitosprosentit, joihin kannattaa kiinnittää huomiota. Rodussa on ilmennyt jo mm. lonkka- ja kyynärvikaa, selkämuutoksia, kives- ja hammaspuutoksia, epilepsiaa, silmäsairauksia sekä erilaisia iho- ja allergia ongelmia.

Turkinhoito

Tsekinpaimenkoiran turkki on helppohoitoinen. Turkin voi pestä tarvittaessa, jos turkki likaantuu. Muuten turkki ei vaadi kunnostusta kuin harjausta silloin tällöin ja karvanlähdön aikaan.

Millaiselle ihmiselle rotu sopii

Rotu sopii erinomaisesti ihmiselle, jolla on halua ja aikaa touhuta sekä harrastaa koiransa kanssa. Vilkkaan ja aktiivisen luonteensa vuoksi se ei välttämättä sovellu pelkäksi sohvakoiraksi. Tsekinpaimenkoira sopii ihmiselle, joka haluaa kouluttaa koirastaan vähintään yhteiskuntakelpoisen hyvin käyttäytyvän koiran.

Teksti: Suomen Tsekinpaimenkoirat Ry

Koko
Seurallisuus
Liikunnallisuus
Turkin vaativuus