Image
vehna1.jpg

Vehnäterrieri

Käyttötarkoitus

Rodun alkuperä on Irlannista, jossa se on toiminut maatalojen moniosaajana: vahti-, paimennus- sekä metsästystehtävät ovat osa rodun alkuperäistä käyttötarkoitusta.

Luonne ja käyttäytyminen

Vaikka vehnää ei juuri alkuperäisessä käyttötarkoituksessa tavatakaan, monitoimisuus ja aktiivisuus ovat säilyneet. Niinpä ilman mielenkiintoisia virikkeitä ja aktiivista liikuntaa, voi vehnä keksiä omistajalle epämieluisia tapoja ja yllätyksiä. Nykyään vehniä tapaa niin näyttely, agility kuin toko harrastusten parista, mutta aktiivinen harrastaminen ei ole tarpeen, aktiivinen elämäntyyli sen sijaan on.

Turkinhoito

Vehnä on korkeajalkainen vankkarakenteinen terrieri, jonka ominaispiirre on kaunis vaalea, pehmeä ja laineikas turkki. Hyväkuntoinen turkki vaatii säännöllistä hoitamista: viikoittainen kampaus ja kuukausittainen pesu ovat tarpeen. Vehnän turkki trimmataan leikaten vähintään 3-4 kertaa vuodessa.  Kotitrimmaus on helppo oppia itsekin, näyttelytrimmaus vaatii enemmän harjoitusta. Oikein hoidettuna vehnän turkista ei lähde lainkaan karvaa, eikä siinä ole tyypillistä koiran hajua.

Yleisimmät asiat terveydestä

Rotuna vehnä on perusterve ja pitkäikäinen. Vehnä säilyttää iloisuutensa ja aktiivisuutensa läpi elämän!

Millaiselle ihmiselle rotu sopii

Vehnä on eloisa, toimelias ja hyväluonteinen seurakoira, joka sopii moneen menoon kaveriksi. Vehnä sopeutuu niin kaupunki- kuin maalaiselämäänkin ja viihtyy niin isossa perheessä kuin yksinäisen kaverinakin. Vahvaluontoisena vehnä ei kuitenkaan sovellu jokamiehen koiraksi, vaan vaatii määrätietoisen kasvatuksen pennusta pitäen.

Teksti ja kuvat: Kerry- ja vehnäterrierikerho ry

Koko
Seurallisuus
Liikunnallisuus
Turkin vaativuus