Image
volpino_italiano_paakuva.jpg

Volpino italiano

1 pentu

Käyttötarkoitus

Volpino italiano on pienikokoinen (+/- 30 cm) pystykorva, useimmiten väriltään valkoinen, samppanja, punainen tai musta. Myös muut värit ovat hyväksyttyjä. Rodun alkuperämaa on Italia. Se polveutuu saksanpystykorvien tapaan eurooppalaisista pystykorvista, joita esiintyi jo pronssikaudella. Omana rotunaan se on tunnettu Italiassa 1500-luvulta lähtien. Volpinoa arvostetaan kotimaassaan erityisesti sen valppauden ja lojaaliuden vuoksi.

Volpino on harvinainen koirarotu ja Suomessa volpinoita on rekisteröity ainoastaan reilut 700 kappaletta. Ensimmäinen rekisteröinti oli vuonna 1991. Volpino on seura- ja ilmoittava vahtikoira, joka mielellään vahtii pihaa, mutta ei kuitenkaan sovellu ulkokoiraksi. Volpino soveltuu moniin harrastuksiin mm. agilityyn, rally-tokoon ja tokoon sekä koiranäyttelyihin. Näistä lajeista volpinoilta löytyy virallisia kilpailutuloksia. Myös nose work, koiratanssi ja flyball soveltuvat volpinolle, mutta näissä lajeista volpinoilla ei vielä ole virallisia kilpailutuloksia

Luonne ja käyttäytyminen

Volpino italiano on aktiivinen seurakoira, joka kiintyy omistajaansa vahvasti. Iloinen ja valpas ”italialainen pikku kettu” on helppo kouluttaa. Aktiivisina koirina volpinot purkavat energiaansa mielellään lenkkeillen, leikkien sekä touhuamalla omistajansa kanssa. Pystykorvat mielletään haukkuherkiksi. Volpinoissa on sekä herkkähaukkuisempia että haukkumattomampia yksilöitä. Määrätietoisella koulutuksella haukkumiseen voidaan vaikuttaa. Useita volpinoja asuu kerrostalossa ongelmitta. Volpinot ovat sopeutuvaisia koiria ja ne tulevat yleensä hyvin toimeen toisten koirien ja lasten kanssa.

Yleisimmät asiat terveydestä

Volpino italiano on pitkäikäinen ja perusterve rotu. Suomessa volpinoita tutkitaan aktiivisesti myös DNA-testien avulla. Terveystutkimuksista löytyy lisää tietoa Suomen Volpino Italiano ry:n nettisivuilta.

Turkinhoito

Volpino italianon turkki on näyttävä, mutta helppohoitoinen. Turkki on säänkestävä ja volpino ulkoilee mielellään säällä kuin säällä. Turkki suojaa koiraa kesällä lämmöltä sekä talvella kylmältä. Turkki hylkii erinomaisesti kosteutta sekä likaa ja tämän ansiosta volpinoa ei tarvitse eikä edes kannata pestä liian usein, jotta karvanlaatu pysyy oikeanlaisena. Volpino ei ole trimmattava rotu, mutta esim. tassukarvat on sallittua siistiä. Pentuturkki vaatii harjausta useammin jo käsittelynkin vuoksi, mutta aikuisen koiran harjaus on hyvä suorittaa myös säännöllisesti.

Millaiselle ihmiselle rotu sopii

Volpino italiano sopii ihmiselle, jolla on aikaa yhteiseen tekemiseen koiran kanssa: lenkkeilyyn, harrastamiseen ja yhteisiin sohvahetkiin. Pienen kokonsa vuoksi volpinon kanssa on helppo matkustaa esim. lentokoneessa. Volpino kiintyy voimakkaasti omaan perheeseensä eikä sovellu tarhakoiraksi.

Teksti ja kuvat: Suomen Volpino Italiano ry

Koko
Seurallisuus
Liikunnallisuus
Turkin vaativuus

Saatavilla olevat pentueet

volpino italiano

Kennel Kasvattaja(t) Kotipaikka Pennut Syntynyt Luovutus Hinta Rotuyhdistys
HILLSIDE'S SNOUT MÄENNENÄ HANNA-KAISA SIURO 1 naaras 29.02.2024 25.04.2024 1900 €
Yhteensä: 1 pentue 1 pentu