Image
volpino_italiano_paakuva.jpg

Volpino italiano

Käyttötarkoitus

Volpino italiano on pienikokoinen (+/- 30 cm), valkoinen tai punainen pystykorva, jonka alkuperämaa on Italia. Se polveutuu saksanpystykorvien tapaan eurooppalaisista pystykorvista, joita esiintyi jo pronssikaudella. Omana rotunaan se on tunnettu Italiassa 1500-luvulta lähtien. Volpinoa arvostetaan kotimaassaan erityisesti sen valppauden ja lojaaliuuden vuoksi.

Volpino on harvinainen koirarotu ja Suomessa volpinoita on rekisteröity ainoastaan reilut 700 kappaletta. Ensimmäinen rekisteröinti oli vuonna 1991. Volpino on seura- ja ilmoittava vahtikoira, joka mielellään vahtii pihaa, mutta ei kuitenkaan sovellu ulkokoiraksi. Volpino soveltuu moniin harrastuksiin mm. agilityyn, rally-tokoon ja tokoon sekä koiranäyttelyihin. Näistä lajeista volpinoilta löytyy virallisia kilpailutuloksia. Myös nose work, koiratanssi ja flyball soveltuvat volpinolle, mutta näissä lajeista volpinoilla ei vielä ole virallisia kilpailutuloksia.

Luonne ja käyttäytyminen

Volpino italiano on aktiivinen seurakoira, joka kiintyy omistajaansa vahvasti. Iloinen ja valpas ”italialainen pikku kettu” on helppo kouluttaa. Aktiivisina koirina volpinot purkavat energiaansa mielellään lenkkeillen, leikkien sekä touhuamalla omistajansa kanssa. Pystykorvat mielletään haukkuherkiksi. Volpinoissa on sekä herkkähaukkuisempia että haukkumattomampia yksilöitä. Määrätietoisella koulutuksella haukkumiseen voidaan vaikuttaa. Useita volpinoja asuu kerrostalossa ongelmitta. Volpinot ovat sopeutuvaisia koiria ja ne tulevat yleensä hyvin toimeen toisten koirien ja lasten kanssa.

Yleisimmät asiat terveydestä

Volpino italiano on pitkäikäinen ja perusterve rotu ja Suomessa on muutama 16 vuoden iän saavuttanut volpino. Suomessa volpinoita tutkitaan aktiivisesti myös DNA-testien avulla. Terveystutkimuksista löytyy lisää tietoa Suomen Volpino Italiano ry:n nettisivuilta.

Turkinhoito

Volpino italianon turkki on näyttävä, mutta helppohoitoinen. Turkki on säänkestävä ja volpino ulkoilee mielellään säällä kuin säällä. Turkki suojaa koiraa kesällä lämmöltä sekä talvella kylmältä. Turkki hylkii erinomaisesti kosteutta sekä likaa ja tämän ansiosta volpinoa ei tarvitse eikä edes kannata pestä liian usein, jotta karvanlaatu pysyy oikeanlaisena. Volpino ei ole trimmattava rotu, mutta esim. tassukarvat on sallittua siistiä. Pentuturkki vaatii harjausta useammin jo käsittelynkin vuoksi, mutta aikuisen koiran harjaus on hyvä suorittaa myös säännöllisesti.

Millaiselle ihmiselle rotu sopii

Volpino italiano sopii ihmiselle, jolla on aikaa yhteiseen tekemiseen koiran kanssa: lenkkeilyyn, harrastamiseen ja yhteisiin sohvahetkiin. Pienen kokonsa vuoksi volpinon kanssa on helppo matkustaa esim. lentokoneessa. Volpino kiintyy voimakkaasti omaan perheeseensä eikä sovellu tarhakoiraksi. 

Muuta

Suurin osa suomalaisista volpinoista on valkoisia ja täällä on vain muutama punainen. Samppanjan väri on sallittu, mutta ei toivottu. Mustia on aikoinaan ollut, mutta tällä hetkellä väri ei ole sallittu. Näyttelyissä värit arvostellaan yhdessä.

Teksti ja kuvat: Suomen Volpino Italiano ry

Koko
Seurallisuus
Liikunnallisuus
Turkin vaativuus