Image
kuvaaja_marja_lindell.jpg

Basenji

Käyttötarkoitus

Basenji on alkukantainen rotu, jonka juuret ovat Keski-Afrikassa. Se on alkuperäiseltä käytöltään metsästyskoira, mutta Suomessa basenjit ovat seurakoiria, joiden kanssa harrastetaan näyttelyiden lisäksi vinttikoirien rata- ja maastojuoksukilpailuja.

Luonne ja käyttäytyminen

Basenjit ovat itsenäisiä ja rohkeita koiria, joilla on yleensä vähän miellyttämishalua. Basenjilla on voimakas saalisvietti ja tämä yhdistettynä edellä mainittuihin ominaisuuksiin aiheuttaa sen, että rotua ei suositella pidettävän vapaana muualla kuin aidatulla turvallisella alueella.

Yleisimmät asiat terveydestä

Basenji on kohtuullisen terve rotu. Fanconin syndrooma on sairaus, jota tavataan lähes yksinomaan basenjilla. Kilpirauhasen vajaatoiminta sekä allergiat ovat tämän lisäksi yleisimpiä vaivoja. Jalostuskoirat tulee kilpirauhastestata, silmäpeilata ja geenitestata fanconin osalta. Näiden lisäksi rodulla tavataan muita sairauksia, joita on kaikilla muillakin roduilla kuten esim. epilepsiaa.

Turkinhoito

Basenjin karvapeite tarvitsee vain vähän hoitoa. Basenji on kissamaisen siisti, jota tarvitsee pestä todella harvoin.

Millaiselle ihmiselle rotu sopii

Basenjin omistajan tulee olla johdonmukainen ja periksiantamaton. Basenjin tulee ehdottomasti tietää paikkansa laumansa arvojärjestyksessä (mukaan lukien ihmiset sekä koirat), muutoin on vaara, että koira alkaa aktiivisesti pyrkiä johtajaksi.

Basenji nauttii liikunnasta ja yhdessä touhuamisesta vaikkakin sen kanssa tottelevaisuutta vaativiin harrastuksiin kannattaa ottaa roppakaupalla huumoria mukaan.

Teksti ja kuvat: Suomen Basenjit ry

Koko
Seurallisuus
Liikunnallisuus
Turkin vaativuus