Käyttötarkoitus

Faaraokoira on tarkkaavainen ja kiihkeä, haju- ja näköaistinsa avulla metsästävä koira. Maltalla, rodun kotimaassa, näitä koiria käytetään edelleen kaniinin metsästykseen. Useimmiten farkku on kuitenkin seura- ja näyttelykoira. Niiden kanssa on hauska harrastaa myös muita kuin vinttikoirien juoksulajeja, mutta farkku ei ole paras rotuvalinta mikäli ohjaaja on hyvin kunnianhimoinen tai kilpailuhenkinen.

Luonne ja käyttäytyminen

Jokaisen faaraokoiraa harkitsevan tulee ottaa huomioon, että rotu on näyttävästä ulkonäöstään huolimatta ensisijaisesti aktiivinen metsästyskoira. Näiden nopeiden ja ketterien koirien luonnetta leimaa alkukantaisuus sekä omatoimisen metsästyskoiran itsenäisyys. Faaraokoira on valpas, etenkin ulkoiltaessa. Kaikki liikkuva kiinnostaa niitä ja usein ne saattavatkin ampaista lentävän lehden tai lentoon pyrähtävän pikkulinnun perään. Siksi faaraokoiraa suositellaan pidettävän irti aidatulla alueella. Perusluonne on ystävällinen ja omistajaansa kiintyvä. Nämä metsästysviettiset koirat ovat hyvin älykkäitä ja rakastavat leikkejä. Ne saattavat hymyillä leveästi tai tehdä kummallisia loikkia tai tanssiesityksiä vain, jotta saisivat omistajan nauramaan. Faaraokoirasta sanotaankin sen olevan koiramaailman klovni joka rakastaa olla huomion keskipisteenä.

Yleisimmät asiat terveydestä

Faaraokoira on perusterve rotu eikä niiltä vaadita pakollisia terveystutkimustuloksia. Rodun edustajille kuitenkin teetetään säännöllisesti lonkka-ja kyynärkuvauksia, polvi- ja silmätarkastuksia sekä sydänkuunteluita. Faaraokoirat ja Ibizanpodencot ry on suositellut jalostuskoirille vähintään kahta terveystutkimusta, joista toinen olisi vapaavalintainen ja toinen virallinen silmätutkimus. Mitään yleistä terveysongelmaa ei ole havaittu,  mutta SFK ry kehottaa aktiivisesti harrastajia tutkituttamaan koiransa, jotta jalostuksesta voidaan poissulkea siihen sopimattomat yksilöt.

Terveystutkittujen koirien osuus on melko pieni, mutta tulokset ovat olleet hyviä.

Turkinhoito

Lyhyt ja sileä turkki ei vaadi suuria toimenpiteitä pysyäkseen kunnossa. Pesu silloin tällöin riittää pitämään karvan kunnossa. Varsinaista harjaamista tämä rotu ei tarvitse, mutta keväisin karvan vaihtuessa on koiraa hyvä harjata muutamia kertoja.

Millaiselle ihmiselle rotu sopii

Faaraokoira sopii aktiiviselle ja huumorintajuiselle ihmiselle. Koirat ovat älykkäitä ja keksivät temppuja ja jekkuja viihdyttääkseen omistajaansa. Tämä vaatii omistajaltaan myös kärsivällisyyttä. Pelkkä hihnalenkki ei riitä väsyttämään faaraokoiraa, vaan nämä tarvitsevat myös vapaana juoksemista ja  aivotyöskentelyä.

Teksti ja kuvat: Suomen Faaraokoirat ja Ibizanpodencot ry

Koko
Seurallisuus
Liikunnallisuus
Turkin vaativuus