Image
10.jpg

Basset hound

Käyttötarkoitus

Basset hound on suuri ja matala koira.  Sillä on pitkä runko ja enemmän luustoa ja massaa kuin millään muulla saman korkuisella koiralla. Rodun alkuperästä on esitetty monenlaisia teorioita. Joidenkin arvelujen mukaan tämän päivän bassetit polveutuisivat jo 2200-luvulla ennen Kristusta tunnetuista pitkärunkoisista koirista. Toisen teorian mukaan basset on lähtöisin Pyhän Hubertuksen koirista. Joka tapauksessa meidän tuntemamme basset hound on lähtöisin matalista ranskalaisista ajavista koirista, joiden ruumiinrakennetta ranskankielen sana ”bas” kuvaakin. Englannin kennelklubi tunnusti rodun vuonna 1880. Suomeen ensimmäiset bassetit tulivat 1960-luvun alkupuolella.

Nykyään basset hound on pääasiassa seurakoira. Sitä käytetään myös jäljestys-, etsijäkoira- ja kaverikoiratoiminnassa. Rodun parissa on myös muutama ajometsästys-, agility- ja tokoharrastaja.

Luonne ja käyttäytyminen

Luonteeltaan basset hound on melko itsepäinen. Se on rauhallinen, lempeä ja  seurallinen.  Se tulee yleensä hyvin toimeen muiden koirien, lemmikkieläinten sekä lasten kanssa. Palvelusvietti puuttuu lähes kokonaan, mutta koira on usein motivoitavissa herkkupaloilla. Ei viihdy yksin pitkiä aikoja. Myös arkoja, ylivilkkaita ja aggressiivisia yksilöitä löytyy, onneksi hyvin harvoin. Sisäsiistiksi opettaminen saattaa joskus olla työlästä. Joillain yksilöillä on myös voimakas riistavietti, joten irtipitämistä ulkoilutettaessa tulee harkita.

Yleisimmät asiat terveydestä

Ulkonäköönsä ja rakenteeseensa nähden rotua voidaan pitää suhteellisen terveenä. Keski-ikä on noin 10-vuotta, mutta ei ole mikään ihme nähdä 12-13-vuotiasta tervettä ja iloista basset houndia.

Yleisimmät terveysongelmat: hiivainen iho, korva- ja silmätulehdukset, luuston  kasvuhäiriöt.

Harvinaisemmat terveysongelmat:  välilevytyrä, vatsalaukunkiertymä, harmaakaihi ja glaukooma.

Rotu ei kuulu pevisaan, mutta sen terveystilannetta seurataan tiivisti. Lähes kaikki jalostukseen käytettävät koirat on silmätarkastettu.

Turkinhoito

Bassetilla on lyhyt tiheä karva, joillain saattaa olla runsaasti pohjavillaa. Karva irtoaa ympärivuotisesti, keväällä ja syksyllä enemmän.   Koiran ominaishaju on melko voimakas.

Millaiselle ihmiselle rotu sopii

Basset hound on boheemin, hyvähermoisen ja huumorintajuisen ihmisen koira. Leppoisasta ulkonäöstään huolimatta tarvitsee vahvan, johdonmukaisen ja määrätietoisen johtajan sekä paljon rakkautta ja läheisyyttä.

Teksti ja kuvat: Suomen Bassetkerho

Koko
Seurallisuus
Liikunnallisuus
Turkin vaativuus