Image
vihikoira_jaljella_pirkko_kerttula.jpg

Vihikoira

Käyttötarkoitus

Vihikoira on suurikokoinen ja voimakas jälkikoira, joka on alun perin jalostettu suurriistan ajoon. Sillä on poikkeuksellisen hyvä hajuaisti ja luontainen kyky seurata jälkiä. Nykyisin sitä käytetään lähinnä ihmisten jäljittämiseen, mutta jonkin verran myös joissain maissa metsästykseen. Se soveltuu myös seurakoiraksi lempeän luonteensa vuoksi, tosin se vaatii paljon ulkoilutusta ja mielellään myös jäljestystä tai muuta toimintaa.

Luonne ja käyttäytyminen

Vihikoira on luonteeltaan lempeä, ystävällinen ja itsepäinen, jotkut yksilöt voivat olla vieraita kohtaan hieman varautuneita. Vihikoira tulee hyvin toimeen lasten ja muiden eläinten kanssa. Vihikoira ei ole helppo koulutettava, koska sillä ei ole miellyttämisenhalua. Tosin se on makupaloille perso, joten positiivisilla menetelmillä ja oikealla motivoinnilla pääsee pitkälle. Nuori vihikoira on yleensä energinen ja vauhdikas, vanhemmiten vihikoira yleensä rauhoittuu. Sisätiloissa se lähinnä nukkuu, mutta ulkona se on hyvinkin toimelias. Vihikoira ei varsinaisesti hauku, sen ääni on lähinnä syvä ja kumea ulvonta.

Vihikoira ei ole siisti rotu, koska se kuolaa. Lisäksi suuri koko ja heiluva häntä voivat aiheuttaa ongelmia sisätiloissa. Vihikoiraa ei voi pitää irti ja sillä on taipumus vetää hihnassa. Vihikoira on hyvin voimakas, eikä sovellu pienen lapsen ulkoilutettavaksi.

Turkinhoito

Vihikoirasta lähtee karvaa aina jonkin verran, varsinainen karvanlähtö on kaksi kertaa vuodessa. Turkinhoito on helppoa, pesu ja harjaus tarvittaessa.

Yleisimmät asiat terveydestä

Vihikoirien keski-ikä on 7-8 vuotta. Vihikoirilla esiintyviä sairauksia ovat vatsalaukunkiertymä, nivelongelmat ja silmäongelmat (lähinnä entropium ja ektropium). Myös epilepsiaa esiintyy kuten myös allergioita, iho-ongelmia, silmä- ja korvatulehduksia, sydänongelmia (lähinnä SAS ja kardiomyopatia) sekä erilaisia kasvainsairauksia. Rotuna vihikoira ei ole sinänsä erityisen sairas, ja monet vihikoirat elävätkin pitkän normaalin elämän.

Millaiselle ihmiselle rotu sopii

Vihikoira sopii huumorintajuiselle ulkoilevalle ihmiselle, joka haluaa ison ja ei niin tavallisen näköisen koiran. Liian siisteysintoiselle ihmiselle tai designkotiin rotu ei sovellu. Nuorena vihikoiralla on yleensä taipumusta pureskella ja repiä sohvia ym. ellei se saa tarpeeksi toimintaa. Mielellään vihikoiranomistajan tulisi pystyä tarjoamaan koiralleen rodunomaista toimintaa, eli jäljestystä, koska sitä varten rotu on alun perin jalostettu.

Teksti ja kuvat: Suomen Vihikoirayhdistys ry.

Koko
Seurallisuus
Liikunnallisuus
Turkin vaativuus