Image
hyppy.jpg

Bokseri

Käyttötarkoitus

Bokseri on aktiivinen palveluskoira, joka tarvitsee päivittäisen runsaan liikunnan lisäksi jotakin "aivovoimistelua".

Luonne ja käyttäytyminen

Bokseri on avoin, suora, itsenäinen ja itsevarma. Bokseri on yleensä vahvahermoinen ja ystävällinen koira, vaikkakaan ei aina sosiaalisin muita koiria kohtaan. Nämä perusominaisuudet - jotka tiedostetaan ja joita myös arvostetaan yli roturajojen - ovat tehneet bokserista melko suositun perhekoiran, jonka kohdalla ei aina ymmärretä, että se on taustaltaan taistelutahtoinen työkoira, joka tarvitsee paljon tekemistä ja jämäkkää johtajuutta.

Bokseri saattaa yksin ollessaan tuhota huonekaluja, mutta tämä johtuu usein siitä, että se ei saa tarvitsemaansa liikuntaa ja henkisiä virikkeitä. Bokseria ei oikein saa väsytettyä pelkällä remmilenkillä, vaan se tarvitsee myös paljon aivotyöskentelyä. Täytyy myös muistaa, että bokseri ”aikuistuu” kohtuullisen myöhäisessä vaiheessa. Varsinkin urokset kehittyvät henkisesti aina kolmen vuoden ikään asti. Tosin useimmat bokserin omistajat sanovat, että bokseri on pentumainen ja leikkisä koko elinikänsä ajan!

Yleisimmät asiat terveydestä

Boksereita rekisteröidään vuosittain noin 300 ja värimuunnoksia on kolme; keltainen, tiikeriraidallinen ja valkoinen (mikä ei ole rotumääritelmän mukainen väri). Valkoiset bokserit saattavat olla alttiita kuuroudelle ja ne rekisteröidään usein ”ei jalostukseen” -rekisteriin.

Terveydessä keskeisiä ongelmia ovat luustosairaudet (erityisesti selkä), sydän- ja syöpäsairaudet. Allergiat ovat myös hyvin yleisiä. Bokseri altistuu aktiivisuutensa takia myös tapaturmille elämänsä aikana, joten vakuutus on hyvä olla jokaisella bokserilla. Bokseri kuuluu Suomen Kennelliiton perinnöllisten vikojen ja sairauksien vastustamisohjelmaan ja tällä hetkellä kaikkien jalostukseen käytettävien suomalaisten koirien lonkat, sydämet ja selkä tulee tutkia. Boksereiden keskimääräinen elinikä on noin kahdeksan vuotta.

Turkinhoito

Bokserin turkki on helppohoitoinen ja suhteellisen säänkestävä. Se tarvitsee vain perusteellisen harjauksen pari kertaa vuodessa olevan karvanlähdön aikana. Turkki pestään tarvittaessa. Bokserin pukeminen on tarpeen vain kaikista kylmimmällä säällä, mutta turkin laadun vuoksi bokseri ei ole ympärivuotinen tarha- tai pihakoira.

Millaiselle ihmiselle rotu sopii

Bokseri sopii aktiiviselle, liikkuvalle ja jämäkälle harrastajalle, jolla on paljon aikaa koiralleen. Koiran kanssa tulisi harrastaa mahdollisimman monipuolisesti, jotta vältyttäisiin arkielämän ongelmilta.

Teksti: Suomen Bokseriyhdistys ry

 

Koko
Seurallisuus
Liikunnallisuus
Turkin vaativuus