Image
372--podenco4--A_Räsänen.jpg

Portugalinpodengo

Käyttötarkoitus

Alunperin tarkoitettu metsästäväksi, yksin tai ajueessa toimivaksi työkoiraksi Portugalissa. Rotua on kolmea kokoa: pieni, keskikokoinen ja iso sekä kaksi karvanlaatua: sileä- ja karkeakarvainen. Rotumuunnoksia on näin ollen yhteensä kuusi. Portugalinpodengolla on edelleen alkukantaisen rodun riista- ja saalisvietit, jotka keskikokoisilla ja isoilla podengoilla ovat poikkeuksetta vahvat. Pienillä podengoilla metsästysvietti voi yksilöstä riippuen olla vahva tai heikompi. Podengo käyttää kaikkia aistejaan ajaessaan riistaa. Pienellä ja keskikokoisella metsästetään Portugalissa villikaneja ja isolla suurempaa riistaa, kuten villisikoja. Suomessa portugalinpodengo on aktiivinen harrastus- ja seurakoira.

Luonne ja käyttäytyminen

Portugalinpodengo on itsenäinen, aktiivinen ja omatoiminen. Se voi olla aktiivisesti mukana perheen harrastuksissa, mutta voi myös keksiä omaakin tekemistä muun motivaation puuttuessa. Portugalinpodengo käyttää kaikkia aistejaan ympäristönsä havaitsemiseen, ja se oppii uusia asioita nopeasti. Portugalinpodengon motivoiminen voi joskus olla hieman haasteellista, mutta ei suinkaan mahdotonta. Rodun vahtivietti ja haukkuherkkyys on kohtuullinen, ja portugalinpodengoja löytyy sekä kerros- että omakotitaloympäristöistä. Iso podengo ei sovellu vapaana pidettäväksi. Keskikokoista ja isoa podengoa ei voi suositella ensimmäiseksi koiraksi. Pieni podengo voi soveltua, mutta silloinkin parasta olisi, jos olisi aiempaa koirakokemusta. Podengo pyrkii perheen arvoasteikossa niin korkealle kuin se pääsee. Tämä täytyy ottaa huomioon koiran kasvatuksessa.

Podengo suhtautuu vieraisiin ihmisiin joko pidättyväisesti tai hyvin ystävällisesti.

Yleisimmät asiat terveydestä

Yleisesti ottaen portugalinpodengo on säilynyt terveenä rotuna. Sillä ei ole mitään rotutyypillisiä sairauksia, mutta sairauksia, joita esiintyy koirilla rodusta riippumatta, tavataan joitakin tapauksia.  Pienillä podengoilla on joitakin Legg-Perthes ja PRA-tapauksia, samoin ylimääräisiä ripsiä esiintyy jonkin verran.

Turkinhoito

Podengo ei ole trimmattava tai nypittävä rotu. Karkeakarvaisen karvaa voi halutessaan kuitenkin siistiä nyppimällä. Sileäkarvaiselle turkille riittää harjaaminen. Turkki on molemmilla karvanlaaduilla helppohoitoinen ja likaa hylkivä, tosin joillakin pienillä karkeakarvaisen muunnoksen edustajilla turkki voi hieman epärodunomaisesti olla pehmeähköä, jolloin se vaatii enemmän huoltamista. Karkeakarvaisilla turkin pituus voi olla niukkaa tai pitkähköä. Sileäkarvaisten turkki on aina lyhyttä.

Millaiselle ihmiselle rotu sopii

Portugalinpodengo sopii ihmiselle, joka pystyy antamaan koiralle monipuolisesti aktiviteettejä (sekä fyysistä että aivotyöskentelyä), ja jolta löytyy huumorintajua koiran ajoittaisiin omatoimisiin tempauksiin.

Metsästävälle, aktiiviselle, määrätietoiselle ihmiselle, ei ensimmäiseksi koiraksi.

Muuta

Iso podengo on vaativa rotu, johon kannattaa tutustua tarkoin ennen hankintaa. Suomessa ei ole kasvatusta, tuontikoiria saatavilla on Portugalista ja USA:sta. Muiden muunnosten kasvattajia on Suomessa.

Teksti: Suomen Portugalinpodengot Ry

Koko
Seurallisuus
Liikunnallisuus
Turkin vaativuus