Image
Griffonit_main_photo

Griffonit

Griffonit: griffon belge, griffon bruxellois ja petit brabançon

Käyttötarkoitus

Griffonit ovat aikoinaan olleet rottakoiria ja vahteja. Nykyään ne ovat seurakoiria. Rotu jaotellaan kolmeen eri rotumuunnokseen turkin laadun ja värin mukaan. Griffon belge on karkeakarvainen ja väriltään kokonaan musta tai musta punaruskein merkein (black&tan). Griffon bruxellois on karkeakarvainen ja väriltään punaruskea. Petit brabançon on sileäkarvainen. Tähän muunnokseen  kuuluvat kaikki sallitut värit eli punaruskea, kokonaan musta ja musta punaruskein merkein (black&tan). Kaikkia karvanlaatuja ja värejä on sallittua risteyttää keskenään. Samassa pentueessa voi esiintyä molempia karvanlaatuja ja kaikki värejä - rodut selviävät muutaman viikon kuluttua pentujen syntymästä.

Luonne ja käyttäytyminen

Griffon on luonteeltaan valpas, eloisa, iloinen - ja joskus itsepäinenkin. Rodulle tyypillisen tylyhkön perusilmeen takana piileskelee elämäniloinen, viisas ja utelias koira, joka osallistuu täysillä omistajansa elämään. Griffonin ihmisiä rakastava ja uskollinen luonne sekä kätevä koko tekevät  siitä sopivaa seuraa niin lenkkipoluille, harrastuksiin kuin kotisohvalle. Oivallisia harrastuslajeja ovat mm. näyttelyt, rally-toko/toko, koiratanssi ja agility. Griffonissa on vauhtia ja voimaa taskukoossa.

Turkinhoito

Karkeakarvaisten griffonien karva on karkea ja tiivis. Turkki on nypittävä vähintään kahdesti vuodessa. Lisäksi sen "siistiminen" silloin tällöin edesauttaa pitämään koiran ulkonäön rotumääritelmän mukaisena. Oikein trimmattu turkki on helppohoitoinen eikä siitä juuri lähde karvoja. Trimmauksen pystyy hyvin opettelemaan itsekin, mutta ainakin aluksi on hyvä kääntyä kasvattajan tai ammattitaitoisen trimmaajan puoleen.

Petit brabançonin turkki on sileä- ja lyhytkarvainen eikä vaadi mitään erityisiä hoitotoimenpiteitä.

Yleisimmät asiat terveydestä

Rodussa esiintyy jonkin verran patellaluksaatiota sekä joitakin silmäsairauksia. Vakavammista sairauksista mainittakoon syringomyelia. Yhdistys suosittelee tekemään terveystarkastukset (vähintään silmä- ja polvitarkastukset, mielellään myös lonkka- ja/tai syringomyeliakuvaus) sekä osallistumaan kävelytesteihin.

Millaiselle ihmiselle rotu sopii

Griffonit sopivat aktiivisille ihmisille. Ne ovat seurallisia koiria, jotka nauttivat saadessaan olla mukana arkisissa touhuissa ja kutsuvat usein leikkiin. On kuitenkin muistettava, että pieni koira ei ole lasten leikkikalu. Epävarmuus omasta asemasta ja turvallisuudesta on omiaan tekemään kaikkein kultaisemmastakin koirapienokaisesta varautuneen ja ärtyisän. Griffonit tarvitsevat omat nokkaunensa, lepopaikkansa ja rauhansa ollakseen taas täynnä tarmoa ja innostusta päivän puuhiin.

Teksti ja kuvat: Suomen Griffonyhdistys ry

Koko
Seurallisuus
Liikunnallisuus
Turkin vaativuus