Image
beauty_sleep_5_years_b.jpg

Newfoundlandinkoira

Käyttötarkoitus

Newfoundlandinkoira, kotoisammin nöffi, on runsasturkkinen, suuri ja voimakas koira. Nöffit ovat kotoisin Newfoundlandin saarelta, jossa ne ovat toimineet äärimmäisen ankarissa ilmasto- ja meriolosuhteissa vetäen raskaita taakkoja maalla sekä toimien vesi- ja pelastuskoirina. Nykyisin nöffit ovat pääasiallisesti perhe- ja seurakoiria, joiden kanssa voi kuitenkin harrastaa melko monipuolisesti. Newfoundlandinkoiran rodunomainen laji on vesipelastus.

Luonne ja käyttäytyminen

Newfoundlandinkoira on arvokkaan iloinen ja kekseliäs sekä tunnettu aidosta ystävällisyydestään ja rauhallisuudestaan. Nöffin ilmeestä heijastuu hyväntahtoisuus ja lempeys. Mielikuva perässä vedettävästä nallekarhusta kuitenkin harvemmin toteutuu, sillä monet yksilöt ovat hyvinkin toimeliaita sekä voimakastahtoisia ja etenkin nuoremmalla iällä saattavat olla varsin vauhdikkaita. Suuren kokonsa vuoksi newfoundlandinkoira vaatii aina hyvän peruskoulutuksen. Nöffi haluaa olla useimmiten siellä missä sen perhekin on, joten se ei sovellu täysin tarhakoiraksi, vaikka viihtyykin hyvin ulkona.

Yleisimmät asiat terveydestä

Jättirodun edustajana nöffi on altis luuston ja nivelten kasvuhäiriöille ja erityisesti ensimmäinen elinvuosi on ratkaiseva luuston kehityksen kannalta. Tämä asettaa ruokinnalle ja liikunnalle erityisiä vaatimuksia. PEVISA-ohjelmaan (perinnöllisen vikojen ja sairauksien vastustamisohjelma) sisällytetyt sairaudet ovat lonkkanivelen kasvuhäiriö, sekä kyynärnivelen kasvuhäiriö. Lisäksi nöffeiltä vaaditaan sydämen auskultaatio tutkimus. Nöffeillä esiintyy aortan ahtauma (SAS) sairautta sekä dilatoivaa kardiomyopatiaa (DCM), joka on sydänlihasta laajentava sairaus. Lisäksi esiintyy iho-ongelmia, jotka osittain liittyvät turkin- ja ihonhoitoon. On suositeltavaa tutustua rodun jalostuksen tavoiteohjelmaan (JTO), jossa kerrotaan tarkemmin rodun sairauksista. JTO löytyy Suomen Newfoundlandinkoirayhdistyksen kotisivuilta.

Turkinhoito

Nöffin turkki vaatii säännöllistä hoitoa ja on melko suuritöinen. Turkki koostuu kiiltävästä peitinkarvasta sekä runsaasta pohjavillasta. Turkki käydään läpi muutaman kerran viikossa harvalla metallikammalla ja harjalla. Karvanlähdön aikaan turkin vaihtumista edistää päivittäinen kampaaminen ja harjaaminen. Tuolloin pohjavillaa saattaa irrota jopa muovikassillisia. Kotioloissa turkkia lyhennetään korvista, tassuista ja rinnuksesta. Näyttelyssä käyviä yksilöitä siistitään hieman reilummin. Kunnon pesu on suotavaa tehdä vähintään muutaman kuukauden välein. Turkki kuivaa hitaasti, ellei käytössä ole voimakasta koiran turkille tarkoitettua puhallinta.

Millaiselle ihmiselle rotu sopii

Nöffi sopii parhaiten perhe- ja seurakoiraksi ihmiselle, jolla on aikaa puuhailla koiran kanssa. Nöffit ovat useimmiten hyvin lapsirakkaita ja sopivatkin näin ollen lapsiperheisiin. Ideaali asumismuoto on omakotitalo, jossa on oma piha. Nöffi on kuitenkin sopeutuvainen, eikä välttämättä vaadi sisätiloilta valtavaa kokoa, kunhan saa runsaasti liikuntaa. Raskaan rodun ollessa kyseessä, on metsäinen maasto huomattavasti asfalttia sopivampi alusta liikkumiseen.

Nöffin tullessa kotiisi saat lempeän jättiläisen, mutta myös paljon karvaa ja mahdollisesti kuolaakin.

Koko
Seurallisuus
Liikunnallisuus
Turkin vaativuus