Image
Thaimaanpystykorva

Thaimaanpystykorva

Käyttötarkoitus

Alkuperältään thaimaanpystykorva on vahtikoira, mutta nykyään sitä pidetään seurakoirana, harrastuskaverina sekä sitä näkee paljon näyttelyissä.

Luonne ja käyttäytyminen

Thaimaanpystykorva on alkukantainen rotu. Se kiintyy syvästi omistajaansa, on hyvin omistautunut ja suojelevainen omaa perhettään ja kotiaan kohtaan. Useimmat yksilöt ovat varautuneita vieraita kohtaan. Jos koiralle tuntematon ihminen yrittää lähestyä koiraa niin todennäköisesti koira saattaa väistää vierasta ja voi aloittaa haukkumisen. Thaimaanpystykorvaan tuttavuutta tehdessä on parasta antaa koiran itse lähestyä sille vierasta ihmistä omaehtoisesti eikä painostaa sitä. Rodusta löytyy myös luonteellisesti avoimempia yksilöitä. Thaimaanpystykorva voi olla dominoiva muita koiria kohtaan, eikä se välttämättä tule toimeen samaa sukupuolta olevien vieraiden koirien kanssa. Mutta oman lauman jäsenet se yleensä hyväksyy.

Thaimaanpystykorva on hyvin älykäs ja kekseliäs rotu, mutta myös itsenäinen ja itsepäinen. Sen koulutuksessa tulee olla johdonmukainen ja reilu. Nuoret yksilöt ovat energisiä ja tarvitsevat paljon aivotyöskentelyä. Kuitenkin harjoitusten tulisi olla lyhyitä, koska ne voivat kyllästyä nopeasti. Tällä rodulla suosittelisin käyttämään koulutuksessa positiivista vahvistamista. Sosiaalistaminen tulee aloittaa jo heti pentulaatikosta ja pennun kotiutumisen jälkeen uuden omistajan tulee jatkaa sitä läpi koko koiran eliniän. Energisyyden johdosta rotu sopii moneen harrastukseen ja siitä saa helposti kivan treeni kaverin.

Yleisimmät asiat terveydestä

Pääasiallisesti rodun terveydentila on hyvä. Luuston terveyttä on tutkittu vähän ja siitä ei vielä ole kattavaa tietoa. Rodussa ei ole todettu juurikaan allergioita eikä yliherkkyyksiä.

Turkinhoito

Thaimaanpystykorvan turkki on suht helppohoitoinen. Se vaatii harjausta muttei päivittäin. Runsaampi karvanlähtö on noin kaksi kertaa vuodessa, mutta pientä karvanlähtöä on ympärivuoden. Pesua tarvitaan kotikoirana pidetylle thaimaanpystykorvalle muutaman kerran vuodessa, karvanlähdön aikaan sekä silloin kun turkki likaantuu.

Millaiselle ihmiselle rotu sopii

Thaimaanpystykorva sopii ulkoilusta ja liikunnasta pitävälle ihmiselle. Pieni huumorintaju rodun kanssa toimiessa ei ole pahitteeksi. Vahtivietin takia rotu ei välttämättä sovellu kerrostaloon mutta hiljaisempiakin yksilöitä on. Sopii myös lapsiperheen lemmikiksi, kunhan tottuu lapsiin pennusta saakka. Thaimaanpystykorvaa hankittaessa olisi hyvä, että olisi jo aikaisempaa koirakokemusta.

Teksti Suomen Seurakoirayhdistys ry

Koko
Seurallisuus
Liikunnallisuus
Turkin vaativuus