Image
vahtii_elina_erkkila.jpg

Tiibetinmastiffi

Käyttötarkoitus

Alkuperäiseltä käyttötarkoitukseltaan tiibetinmastiffi (do khyi) on ikivanha Himalajan paimentolaisten työkoira ja Tiibetin luostareiden perinteinen vahti. Tiibetinmastiffin nykyinen käyttötarkoitus on olla vahtikoirana ja seurakoirana. Useimmiten tiibetinmastiffi hankitaan maaseudulle perhekoiraksi ja tontin turvaksi, eikä sen kanssa harrasteta sen kummempaa. Suomessa on kuitenkin käytetty tiibetinmastiffeja laumanvartijatehtävissä muutamilla, lähinnä lammastiloilla, eikä alkuperäisiä työkoiralta vaadittavia ominaisuuksia ole vielä menetetty.

Luonne ja käyttäytyminen

Tiibetinmastiffi ei ole helposti alistuva tai palvelualtis rotu, joten sillä ei ole mitään tarvetta miellyttää omistajaansa. Sille riittää, että se saa osallistua perheen tapahtumiin tarkkailijana, kaukana mutta samalla lähellä. Tiibetinmastiffi ei ole "helppo koira", vaan maineensa mukaisesti hyvin itsenäinen. Luonteeltaan tiibetinmastiffi on pidättyväinen, rohkea ja säyseä, jopa leikkisä, mutta vartiointitehtävissään lahjomaton. Jos se voi reviirillään jostakin rauhallisesta nurkasta koko ajan varmistua siitä, että kaikki on järjestyksessä, se makaa rauhallisena, näennäisen välinpitämättömänä jopa tuntikausia.

Tiibetinmastiffi ei hauku turhaan, se ei ole räksyttäjä. Se ilmoittaa kyllä kuuluvasti epäilyttävistä asioista aina pienestä tuhahtelusta kumeaan ja raivokkaaseen haukuntaan. Se hakeutuu mielellään korkeille paikoille vahtimaan ympäristöään. Tiibetinmastiffi leimautuu perheeseensä erittäin voimakkaasti ja yhteisistä lenkeistä ne nauttivat siinä missä muutkin koirat.

Turkinhoito

Tiibetinmastiffin turkki on helppohoitoinen, vaikkakin runsaskarvainen. Erityisesti keväisin karvanlähdön aikaan koiraa on harjattava säännöllisesti.

Yleisimmät asiat terveydestä

Rodun PEVISA:an sisällytetyt sairaudet ovat lonkkanivelen kasvuhäiriö, kyynärnivelen kasvuhäiriö  ja perinnölliset silmäsairaudet. Lisäksi rodussa esiintyy mm. demodikoosia ja ristisideongelmia.

Millaiselle ihmiselle rotu sopii

Tiibetinmastiffia ei tapaa usein kaupungeissa, vaan ne asuvat yleensä maatiloilla tai harvaan asutuissa taajamissa. Kerrostaloon tiibetinmastiffia ei pidä ottaa. Se sopii erittäin hyvin kylmään ilmastoon paksun turkkinsa ansiosta, mutta se kestää yllättävän hyvin myös suoraa auringonpaistetta ja kuumuutta eli kykenee toimimaan työkoirana joka säällä.

Tiibetinmastiffi on laumassa, ei yksin työskentelevä koira. Ne viihtyvät isoissakin laumoissa, myös eri rotuisten ja samaa sukupuolta olevien koirien kanssa. Suomessa aidattu alue on välttämätön, koska koirat laajentavat mielellään reviiriään, eli karkaavat. Tiibetinmastiffi on säilyttänyt omaperäisyytensä, mikä on kaikille tiibetiläisille roduille ominaista. Sen kanssa voi elää yhdessä, mutta sitä ei voi hallita ja kouluttaa palvelualttiiden rotujen tapaan.

Teksti ja kuvat: Suomen Tiibetinmastiffit ry.

Koko
Seurallisuus
Liikunnallisuus
Turkin vaativuus