Image
19_tosa_idaphotos_pien.jpg

Tosa

Käyttötarkoitus

Tosa on vanha Japanilainen taistelukoirarotu, jota käytetään nykyisin seura- ja vahtikoirana. Tosa on toistaiseksi varsin harvinainen rotu Suomessa. 

Luonne ja käyttäytyminen

Luonteeltaan tosa on rauhallinen, itsepäinen, erittäin älykäs ja erityisen herkkä. Pelkästä äänenpainosta se huomaa onko omistaja tyytyväinen vai ei. Rodussa on edelleen jäljellä alkuperäisen käyttötarkoituksen muovaamaa taistelutahtoa, joten se vaatii tarkan ja huolellisen sosiaalistamisen, sekä hyvän peruskoulutuksen.

Tosa vaatii päivittäistä säännöllistä liikuntaa, mutta ei kuitenkaan tarvitse jatkuvaa motivointia. Tosan kanssa voi harrastaa melkein mitä vain, tosin suurena rotuna liikuntaa on rajoitettava n.15 kk:n ikään saakka. Tosa oppii älykkäänä rotuna helposti, mutta saattaa olla toisinaan vaikea motivoitava. Rotu ei ole herkkähaukkuinen, mutta ilmoittaa haukkumalla tarpeen vaatiessa. Tosa puolustaa omistajaansa tarvittaessa. Rotu on yleisesti ottaen vieraita kohtaan ystävällinen, mutta varautuneitakin yksilöitä on. Toisten koirien kanssa rotu tulee toimeen vaihtelevasti. Etenkään urokset eivät tule toimeen varsinkaan toisen ison ja dominoivan uroksen kanssa. Laumaan hyväksytään yleisesti ottaen kaikki, joihin koira on pennusta asti totuttu.

Yleisimmät asiat terveydestä

Suurena koirana tosa voi kärsiä suurten koirien vaivoista kuten,  vatsalaukunkiertymästä ja lonkkaniveldysplasiasta.

Turkinhoito

Tosa on lyhytkarvainen, joten n. kerran viikossa harjaus riittää. Turkki pestään vain silloin kun on tarvetta.

Millaiselle ihmiselle rotu sopii

Herkän luonteensa vuoksi tosa vaatii kokeneen ja johdonmukaisen omistajan. Se ei sovi ensimmäiseksi koiraksi. Tosa sopii erittäin hyvin lapsiperheeseen, sillä se on hyvin kärsivällinen ja sen stressinsietokyky on korkea. Tosa rakastaa perheensä kanssa touhuamista ja haluaa olla kaikessa mukana. Suureksi koiraksi tosa kuolaa vähän. Se ei sovi ulko- tai tarhakoiraksi, koska haluaa olla perheensä parissa. Hyvin sosiaalistettuna ja koulutettuna tosasta saa mitä parhaimman ystävän.

Teksti ja kuvat: Bullmastiffit ja Mastiffit ry

Koko
Seurallisuus
Liikunnallisuus
Turkin vaativuus