Käyttötarkoitus

Cane corson alkuperäisiä käyttötarkoituksia ovat olleet omaisuuden vartiointi, karjan suojelu ja paimentaminen, sekä suurriistan metsästys. Corsoja käytettiin myös teurastajien ja ohjastajien apureina. Corsot vartioivat itsenäisesti piha-alueita ja ilmoittivat mahdollisista tunkeilijoista.

Nykypäivänä cane corso sopii sekä käyttökoiraksi eri lajeihin, että seurakoiraksi. Se on monipuolinen koira, jolle sopivan lajin löytää rohkeasti kokeilemalla. Corsolla on myös nykyään palveluskoiraoikeudet, joten se voi kilpailla pk-lajeissa. Se on yleensä hyvä nenän käyttäjä, joten palveluskoiralajeista jälki eri variaatioineen sopii sille hyvin. Corson kanssa voi harrastaa mm. TOKO:a, agilityä, näyttelytoimintaa, kaverikoiratoimintaa ja sienestystä.

Luonne ja käyttäytyminen

Corso on säyseä ja hellä omistajalleen ja se rakastaa perhettään. Se on erittäin viisas, itsenäinen ja vakaa koira. Tarvittaessa siitä tulee rohkea ja peloton suojelija ihmisille, kodille ja omaisuudelle. Corso on erittäin nopea ja ketterä kokoonsa nähden. Se on vahva, dominoiva koira, jolle ihmisen johtajuus on oltava selvillä. Se rakastaa huomiota ja huolenpitoa, mutta työkoirana se vaatii myös toimintaa. Corso tarkkailee reviiriään taukoamatta ja uhan ilmetessä ilmoittaa siitä. Se on kiinnostunut kaikesta ympärillään olevasta. Corson suhtautuu varauksellisesti tai välinpitämättömästi vieraisiin.  Siltä on turha odottaa suurta kunnioitusta ihmisiä kohtaan, joita se ei tunne. Corso ei saa silti olla aggressiivinen. Se vartioi aluettaan, sillä on melko voimakas puolustusvietti ja se ei välttämättä ole koirasosiaalinen.

Yleisimmät asiat terveydestä

Cane corso on kohtuullisen terve koira, tosin tutkimus- ja tilastotieto on Suomessa vähäistä rodun pienen kannan vuoksi. Yleisimmät ongelmat liittyvät luustoon ja tukikudoksiin. Kasvuhäiriöt ja ligamenttivammat ovat voimakkaalle ja vauhdikkaalle koiralle tyypillisiä. Silmäsairauksista on todettu luomenkiertymää ja kirsikkasilmä lienee yleisin silmäongelma. Rotu kuuluu PEVISA:an ja jalostuskoirilla on oltava viralliset lonkka- ja kyynärniveltulokset, sekä silmätarkastuslausunto.

Turkinhoito

Cane corsolla on lyhyt, helppohoitoinen turkki. Se vaatii pesua vain ollessaan likainen. Pohjavillaa saattaa irrota runsaasti karvanlähtöaikana, mikäli koiralla on voimakas aluskarva.

Millaiselle ihmiselle rotu sopii

Rotu sopii ihmiselle, joka haluaa kohtuullisen suuren ja voimakkaan koiran ja on valmis panostamaan tapakasvatukseen. Se sopii liikkuvalle ihmiselle, sillä corso on aktiivinen molossikoira.   Rotu sopii perhekoiraksi mikäli sille pystytään järjestämään riittävästi ohjelmaa. Corso ei sovi jokaiselle, ja perustietämys koirien yleisestä käyttäytymisestä ja koiran eleiden hyvä tuntemus on suotavaa. Se sopii monenlaiseen toimintaan, mutta siitä ei välttämättä saa kovinta kisakonetta.

Teksti ja kuvat: Bullmastiffit ja Mastiffit ry

Koko
Seurallisuus
Liikunnallisuus
Turkin vaativuus