Image
rilla_nina_koso.jpg

Collie, pitkäkarvainen

17 pentua

Käyttötarkoitus

Collie on lähtöisin Skotlannista, jossa sen juuret paimenkoirana ovat hyvin vanhat. Aikojen saatossa paimennustehtävät vähenivät, mutta paimennusominaisuudet ja yhteistyöhalu pyrittiin säilyttämään rodussa. Jo viktoriaanisen ajan ihmisiä viehätti pitkiscollien kauneus, ja rodun tehtävä onkin olla ollut “se kaunis työkoira”. 

Collie onkin helposti koulutettava, toiminnanhaluinen ja sosiaalinen rotu.

Tänä päivänä collien pääasiallisin tehtävä on olla monipuolinen harrastuskoira ja perheenjäsen. Aiempia työtehtäviä ovat tulleet korvaamaan monet koiraharrastuksen muodot, kuten palvelus- ja pelastuskoirakokeet, agilitykilpailut, tottelevaisuus- ja rallytokokokeet, sekä paimennus.

Luonne ja käyttäytyminen

Toiminnanhaluinen, tarmokas ja miellyttämishaluinen kumppani. Ei vähääkään hermostunut, arka tai aggressiivinen.

Erinomainen seura- ja harrastuskoira, ystävällinen, iloinen ja aktiivinen, tulee yleensä toimeen lasten ja toisten koirien kanssa. Usein sileäkarvaista serkkuaan harkitsevampi.

Suhteellisen helppo kouluttaa ja aktivoida. Palveluskoirarotuna vaatii kunnollisen peruskoulutuksen. Haukkuherkkyys vaihtelee erittäin äänekkäistä yksilöistä hiljaisiin.

Yleisimmät asiat terveydestä

Collie on perusterve rotu, mutta kuten kaikilla koiraroduilla, myös collieilla esiintyy erilaisia vikoja ja sairauksia.

Rotu kuuluu PEVISAAN (perinnöllisten vikojen ja sairauksien vastustusohjelma) jonka puitteissa jalostuskoirilta täytyy kuvata lonkat ja kyynärpäät, sekä tutkia silmät ennen jalostuskäyttöä. Lisäksi lähestulkoon kaikki kasvattajat tutkituttavat pentujen silmät ennen luovutusta.

Turkinhoito

Pitkäkarvaisella colliella on paksu kaksinkertainen turkki. Tiivis alusvilla peittää koko ihon ja pitkä, karkea, säänkestävä päällyskarva peittää alusvillan. Uroksella on muhkea kaulus etuosassa ja nartuilla pitkät housukarvat. Oikeanlaatuisen turkin hoito ei ole niin työlästä, mitä ulkonäöstä voisi kuvitella. Säännöllistä hoitoa turkki kuitenkin vaatii. Varsinkin korvien taustat, jalat ja mahanalus kaipaavat harjausta, jotta karva ei takkuunnu.

Pitkäkarvainen collie on ns. siistittävä rotu, eli tassut ja korvat siistitään. Koko koira pestään tarvittaessa ja esim. näyttelyihin valmistautuessa. Karvanlähtöaikana pohjavillan kunnollinen poisto pitää ihon kunnossa ja turkki pysyy hengittävänä. Nartut pudottavat useimmiten kaiken pohjavillan noin 4 kuukautta juoksuajan jälkeen, uroksilla karvanlähtöaika ei ole niin selkeää. Irronnut pohjavilla on kuitenkin helppo siivota.

Millaiselle ihmiselle rotu sopii

Collie sopii aktiiviselle ja liikkuvalle ihmiselle. Mukautuvaisena rotuna se sopeutuu elämään niin kaupungissa kuin maalla, kunhan liikunnantarpeesta huolehditaan. Collie polveutuu koirista, jotka oli jalostettu työskentelemään tuntikausia ulkona vaihtelevassa maastossa, minkä vuoksi se vaatii runsaasti vapaata liikuntaa.

Colliet viihtyvät oman laumansa keskuudessa, joten niitä ei sovi eristää perheestään. Ympärivuorokautiseksi tarha- tai pihakoiraksi collieista ei ole.

Pääsääntöisesti colliet tulevat hyvin toimeen lasten kanssa. Tässä tietysti edellytyksenä on se, että lapset on kasvatettu kohtelemaan koiraa oikein. Lapsiin tottumattomat colliet eivät kuitenkaan automaattisesti ole lapsirakkaita.

Teksti: Suomen Collieyhdistys ry

Koko
Seurallisuus
Liikunnallisuus
Turkin vaativuus

Saatavilla olevat pentueet

pitkäkarvainen collie

Kennel Kasvattaja(t) Kotipaikka Pennut Syntynyt Luovutus Hinta Rotuyhdistys
UNICOMETA'N FORSS-SAARINEN PIA ORIMATTILA 3 urosta, 2 naarasta 27.04.2024 15.06.2024 1500 €
MAHONEY'S SIIMES SANNA KIIKALA 3 urosta, 2 naarasta 14.06.2024 02.08.2024 1500 €
ARCIDAY'S KOTALAMPI ANNE LINNAVUORI 3 urosta, 2 naarasta 02.07.2024 20.08.2024 1600 €
HAWKFIELD'S HAVUKAINEN SATU KULHO 2 naarasta 30.05.2024 25.07.2024 1400 €
Yhteensä: 4 pentuetta 17 pentua