Image
Collie, sileäkarvainen

Collie, sileäkarvainen

12 pentua

Käyttötarkoitus

Collie on lähtöisin Skotlannista, jossa sen juuret paimenkoirana ovat hyvin vanhat. Aikojen saatossa paimennustehtävät vähenivät, mutta paimennusominaisuudet ja yhteistyöhalu pyrittiin säilyttämään rodussa. Collie onkin helposti koulutettava, toiminnanhaluinen ja sosiaalinen rotu.

Tänä päivänä collien pääasiallisin tehtävä on olla monipuolinen harrastuskoira ja perheenjäsen. Aiempia työtehtäviä ovat tulleet korvaamaan monet koiraharrastuksen muodot, kuten palvelus- ja pelastuskoirakokeet, agilitykilpailut, tottelevaisuus- ja rallytokokokeet, sekä paimennus.

Luonne ja käyttäytyminen

Toiminnanhaluinen, tarmokas ja miellyttämishaluinen kumppani. Ei vähääkään hermostunut, arka tai aggressiivinen.

Erinomainen seura- ja harrastuskoira, ystävällinen, iloinen ja aktiivinen, tulee yleensä toimeen lasten ja toisten koirien kanssa. Usein pitkäkarvaista serkkuaan vilkkaampi.

Suhteellisen helppo kouluttaa ja aktivoida. Palveluskoirarotuna vaatii kunnollisen peruskoulutuksen. Haukkuherkkyys vaihtelee erittäin äänekkäistä yksilöistä hiljaisiin.

Yleisimmät asiat terveydestä

Collie on perusterve rotu, mutta kuten kaikilla koiraroduilla, myös collieilla esiintyy erilaisia vikoja ja sairauksia.

Rotu kuuluu PEVISAAN (perinnöllisten vikojen ja sairauksien vastustusohjelma) jonka puitteissa jalostuskoirilta täytyy kuvata lonkat ja kyynärpäät, sekä tutkia silmät ennen jalostuskäyttöä. Lisäksi lähestulkoon kaikki kasvattajat tutkituttavat pentujen silmät ennen luovutusta.

Turkinhoito

Sileäkarvaisella colliella on lyhyt ja helppohoitoinen turkki, jota harjataan/karstataan silloin tällöin (lähinnä karvanlähdön aikaan) ja pestään tarvittaessa. Karvanlähtöaikaan tiivis, lyhyt, tikkumainen karva tarttuu kaikkialle.
Myös sileäkarvaisen collien turkki on säänkestävä ja sen tulee olla kaksinkertainen, varustettuna kunnollisella pohjavillalla.

Millaiselle ihmiselle rotu sopii

Collie sopii aktiiviselle ja liikkuvalle ihmiselle. Mukautuvaisena rotuna se sopeutuu elämään niin kaupungissa kuin maalla, kunhan liikunnantarpeesta huolehditaan. Collie polveutuu koirista, jotka oli jalostettu työskentelemään tuntikausia ulkona vaihtelevassa maastossa, minkä vuoksi se vaatii runsaasti vapaata liikuntaa.
Colliet viihtyvät oman laumansa keskuudessa, joten niitä ei sovi eristää perheestään. Ympärivuorokautiseksi tarha- tai pihakoiraksi collieista ei ole.

Pääsääntöisesti colliet tulevat hyvin toimeen lasten kanssa. Tässä tietysti edellytyksenä on se, että lapset on kasvatettu kohtelemaan koiraa oikein. Lapsiin tottumattomat colliet eivät kuitenkaan automaattisesti ole lapsirakkaita.

Teksti: Suomen Collieyhdistys ry

 

Koko
Seurallisuus
Liikunnallisuus
Turkin vaativuus

Saatavilla olevat pentueet

sileäkarvainen collie

Kennel Kasvattaja(t) Kotipaikka Pennut Syntynyt Luovutus Hinta Rotuyhdistys
METSÄPEIKON SALONEN ANU LAMMI 5 urosta 11.04.2024 30.05.2024 1500 €
Yhteensä: 1 pentue 5 pentua

pitkäkarvainen collie

Kennel Kasvattaja(t) Kotipaikka Pennut Syntynyt Luovutus Hinta Rotuyhdistys
IROKON RUOTTINEN EIJA TAMMELA 2 urosta, 5 naarasta 06.02.2024 26.03.2024 1485 €
METSÄPEIKON SALONEN ANU LAMMI 4 urosta 11.04.2024 30.05.2024 1500 €
Yhteensä: 2 pentuetta 11 pentua