Image
rilla_nina_koso.jpg

Collie, pitkäkarvainen ja sileäkarvainen

Käyttötarkoitus

Collie on lähtöisin Skotlannista, jossa sen juuret paimenkoirana ovat hyvin vanhat. Aikojen saatossa paimennustehtävät vähenivät, mutta paimennusominaisuudet ja yhteistyöhalu pyrittiin säilyttämään rodussa. Collie onkin helposti koulutettava, toiminnanhaluinen ja sosiaalinen rotu.

Tänä päivänä collien pääasiallisin tehtävä on olla monipuolinen harrastuskoira ja perheenjäsen. Aiempia työtehtäviä ovat tulleet korvaamaan monet koiraharrastuksen muodot, kuten palvelus- ja pelastuskoirakokeet, tottelevaisuuskokeet, agility-kilpailut ja rallytoko.  Myös paimennus on nostamassa päätään collieharrastajien ja kasvattajien keskuudessa.

Luonne ja käyttäytyminen

Toiminnanhaluinen,  tarmokas ja miellyttämishaluinen kumppani.

Erinomainen seura- ja harrastuskoira, ystävällinen, iloinen ja aktiivinen, tulee yleensä toimeen lasten ja toisten koirien kanssa.

Suhteellisen helppo kouluttaa ja aktivoida. Vaatii kunnollisen peruskoulutuksen.

Yleisimmät asiat terveydestä

Collie on perusterve rotu, mutta kuten kaikilla koiraroduilla, myös collieilla esiintyy erilaisia vikoja ja sairauksia.

Rotu kuuluu PEVISAAN (perinnöllisten vikojen ja sairauksien vastustusohjelma) ja se puitteissa jalostuskoirilta täytyy kuvata lonkat ja kyynärpäät, sekä tutkia silmät ennen jalostuskäyttöä.

Turkinhoito

Pitkäkarvaisella colliella on tiivis kaksinkertainen turkki. Tiivis alusvilla peittää koko ihon ja pitkä, karkea, säänkestävä päällyskarva peittää alusvillan. Uroksella on muhkea kaulus sekä parta ja nartuilla pitkät housukarvat. Oikeanlaatuinen turkki ei helposti takkuunnu ja turkinhoito on helppoa. Pitkäkarvainen collie on ns. siistittävä rotu, eli tassut ja korvat siistitään. Muutoin riittää pesu tarvittaessa. Korvien taustat, jalat ja vatsan alus kaipaavat harjausta, jotta karva ei takkuunnu. Karvanlähtöaikana pohjavillan poisto pitää ihon kunnossa ja turkki pysyy hengittävänä.

Sileäkarvaisella colliella on lyhyt ja helppohoitoinen turkki, jota harjataan/karstataan silloin tällöin (lähinnä karvanlähdön aikaan)  ja pestään tarvittaessa.

Millaiselle ihmiselle rotu sopii

Collie sopii aktiiviselle ja liikkuvalle ihmiselle.

Colliet viihtyvät oman laumansa keskuudessa, joten niitä ei sovi eristää perheestään. Ympärivuorokautiseksi tarha- tai pihakoiraksi collieista ei ole

Pääsääntöisesti colliet tulevat hyvin toimeen lasten kanssa. Tässä tietysti edellytyksenä on se, että lapset on kasvatettu kohtelemaan koiraa oikein. Lapsiin tottumattomat colliet eivät kuitenkaan automaattisesti ole lapsirakkaita.

Teksti: Suomen Collieyhdistys ry

Koko
Seurallisuus
Liikunnallisuus
Turkin vaativuus