Image
219--Firehouse's_Rock_A_hula_Baby_.JPG

Dalmatiankoira

13 pentua

Käyttötarkoitus

Rodun käyttötarkoitus oli olla vaunu- ja vahtikoira. Aateliset käyttivät dalmatiankoiria lisäämään arvokkuuttaan ja loistoaan. Dalmatialaisen tehtävä oli juosta matkaseurueen vaunujen alla tai vierellä sekä varoittaa seuruetta maankiertäjistä että vahtia isäntien omaisuutta pysähdysten aikana. Näin rodusta kehittyi kestävä ja nopea juoksija.

Nykyinen käyttötarkoitus on olla puhtaasti seurakoira. Vaikka dalmatiankoira on FCI:n luokituksessa ryhmässä 6 eli ajavat koirat, on se seurakoira vailla metsästysominaisuuksia. Sen sijaan useimmilla dalmatialaisilla on vielä jäljellä kyky vahtia, tosin rodulle ominaista on kyllä ilmoittaa haukullaan tulijoista mutta ottaa sitten vieraatkin vastaan ystävällisesti.

Dalmatiankoira oppii helposti uusia asioita ja siksi sen kanssa voi harrastaa melkein mitä tahansa. Kuitenkin täytyy muistaa, että älykkyydestään huolimatta tai ehkä juuri siitä johtuen, dalmatiankoira ei ole niin palveluhalukas kuin esim. palveluskoirarodut, vaikka niillä on oikeus kilpailla palveluskoirakokeissa 1.1.2008 lähtien. Kannustavalla ja kärsivällisellä koulutuksella siitä saa toimivan ja yhteistyöhaluisen harrastuskoiran. Koiranäyttelyt ovat perinteisesti olleet dalmatiankoiraihmisten suosima harrastus ja siksi rotu on ollut näyttelyssä yleensä hyvin edustettuna. Dalmatiankoirien kanssa harrastetaan myös tottelevaisuuskoulutusta, rally-tokoa, agilityä, jäljestystä ja pelastuskoiratoimintaa. Vedätys on suosittu talviurheilulaji, dalmatialainen sopii hyvin vetokoiraksi ja aikuinen dalmatialainen nauttii kevyehkön taakan vetämisestä.

Luonne ja käyttäytyminen

Luonteeltaan dalmatialaiset ovat ystävällisiä, vilkkaita ja eloisia koiria. Niiden luonteeseen ei kuulu aggressiivisuus, arkuus eikä hermostuneisuus. Myös pidättyvästi ystävällinen luonne on sallittu. Näiden ominaisuuksien vuoksi dalmatiankoira on seurakoirana vertaansa vaille omistajalle, joka on valmis antamaan sille liikuntaa ja toimintaa.

Yleisimmät asiat terveydestä

Dalmatiankoirien terveys on yleensä hyvä. Sopusuhtaisen ja liioittelemattoman rakenteensa vuoksi niillä on harvoin rakenteellisia sairauksia. Rodun ongelmia ovat perinnöllinen kuurous, uraattikiteet ja taipumus atopiaan ja allergioihin. Myös lonkkavian lievät asteet ovat yleistyneet. Dalmatiankoira on tavallisesti pitkäikäinen.

Turkinhoito

Dalmatiankoira on helppohoitoinen, sen lyhyeen karvaan ei jää lika kiinni, joten pienet liat lähtevät yleensä itsestään. Perushoitoon kuuluu turkin sukiminen kumisualla säännöllisesti, sillä dalmatialaisella ei ole erityistä karvanlähtöaikaa, vaan karvaa lähtee vähän mutta jatkuvasti. Tarvittaessa koiran voi pestä miedolla koiranshampoolla. Perushoitoon kuuluvat tietysti myös kynsien leikkuut, korvien ja hampaiden puhdistus, madotukset, rokotukset jne.

Millaiselle ihmiselle rotu sopii

Dalmatiankoira on omiaan ulkoilusta nauttivalle, harrastavalle perheelle. Dalmatiankoira ei vaadi omistajakseen maratoonaria, se rakastaa touhuta perheensä kanssa ja olla kaikessa mukana. Energisyys on kuitenkin huomioitava, pelkäksi sohvaperunaksi dalmatialainen sopii huonosti. Dalmatiankoira on loistava kumppani niin maalle kuin kaupunkiinkin.

Muuta

Ulkomuodoltaan dalmatiankoira on keskikokoinen, liioittelematon ja terve rakenteeltaan. Huomiota herättävin ominaisuus on sen pilkullisuus. Dalmatiankoira on selvästi pilkuttunut, voimakas ja lihaksikas koira. Pitkänmatkanjuoksijaksi jalostettuna rotuna dalmatiankoiran on kyettävä juoksemaan pitkiä matkoja huomattavalla nopeudella. Koko vaihtelee 54 cm - 61 cm ja paino n. 24 - 35 kg, sukupuolileiman tulee olla selvä. Dalmatiankoiralla on lyhyt, kiiltävä ja kova karva. Pohjaväriltään dalmatialaiset ovat puhtaan valkoisia, mustapilkkuisella dalmatiankoiralla on syvän mustat pilkut ja ruskeapilkkuisella koiralla maksanruskeat. Pilkkujen tulee olla mahdollisimman tasaisesti jakautuneet.

Teksti ja kuvat: Dalmatiankoirat ry

Koko
Seurallisuus
Liikunnallisuus
Turkin vaativuus

Saatavilla olevat pentueet

dalmatiankoira

Kennel Kasvattaja(t) Kotipaikka Pennut Syntynyt Luovutus Hinta Rotuyhdistys
SPOTPOWER YLI-SASSI TIIA MASALA 8 urosta, 5 naarasta 20.08.2021 08.10.2021 1400 €
Yhteensä: 1 pentue 13 pentua